Cookie- och Sekretesspolicy


Sticklingsförökning av bärbuskar

Det är mycket enkelt att få fler bärbuskar om du har möjlighet att ta ett par sticklingar från en äldre buske. Du behöver några friska, unga skott. Klipp helst av dem så att de är cirka 20 centimeter långa.

Fyll sedan en kruka med fuktig jord. Den får gärna vara ganska djup.Sedan sticker du ner sticklingarna i jorden, så djupt de kan komma. Här är krukan inte djupare än att Maren kan klippa två sticklingar av den ena biten.

Du ska naturligtvis sätta sticklingarna i jorden så att de växer i samma riktning som busken.Det ska bara sticka upp en liten bit med knopp. I annat fall klipper du av toppen – precis ovanför en knopp. Packa sedan in krukorna i en genomskinlig plastpåse.

Den bevarar fukten utan att bli för varm i solen. Sticklingarna ska nu stå på ett ställe där de kan få lite ljus men också lite skugga. Här får de stå under ett körsbärsträd.

Tre veckor senare har knopparna redan börjat växa. På några är det till och med blommor på väg. Men det är bättre att sticklingarna använder sin kraft till att bilda ett bra rotsystem än att blomma. Så Maren knipsar av blomknopparna med det samma.

Krukorna får fortsätta stå i plastpåsen men påsen behöver inte längre tillslutas. Tre månader senare är sticklingarna omplanterade i varsin kruka.

Det är på väg, men det dröjer ännu ett par säsonger innan man kan räkna med att plantorna ger bär. I den stora krukan finns sticklingar från det sista året. Det har växt fint och med tiden blivit knappt en meter höga.

Maren har därför klippt ner dem för att få dem att förgrena sig ytterligare från botten. De här sticklingarna ska nu bara få stå i solen. Tills nästa år kommer de vara klara för att bli utplanterade i trädgården.

Du behöver inte sätta plantan i en kruka, det går bra att sätta sticklingarna direkt i jorden, t ex i köksträdgården. Har du ett jordgubbsland är det också mycket lätt att få nya plantor från dem du redan har i förväg.

Och det kan vara en bra investering eftersom jordgubbsplantor helst inte ska växa på samma ställe mer än tre år i rad. Det optimala är därför att plantera ett nytt litet stycke med jordgubbsplantor varje år så att du fortlöpande förnyar och flyttar ditt jordgubbsland.

Jordgubbar förökar sig med hjälp av utlöpare - revor. När revorna slår rot har man en ny jordgubbsplanta. När du ska ta sticklingar klipper du bara av revorna.

Man kan se att den här redan har börjat bilda rötter. Stick sedan ner den lilla plantan i en kruka med fuktig jord. Hitills har revan fått vatten genom moderplantans stjälk. I krukan ska den bilda ett eget rotsystem. Det är därför viktigt att jorden hålls fuktig.

Maren har sparat lådorna som hon köpte de första jordgubbsplantorna i. Nu fyller hon dem bara med nya revplantor Nu ska lådorna ska stå i halvskugga. För att hålla dem fuktiga och inte allt för varma packar hon in dem i vita plastpåsar.

Titta till dem då och då och se till så att jorden är fuktig. När plantorna börjar växa är det ett tecken på att de har bildat ett eget rotsystem. Då ska du ta bort plasten.

Nu har sticklingarna blivit 6 veckor gamla. Flera av dem växer fint medan andra inte riktigt har satt fart än. Om du har plats kan du plantera ut dem i trädgården redan nu, men de kan också stå i lådorna utomhus tills nästa vår.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Krypgrund + golvvärme

Hej! Har lite funderingar kring krypgrunden i ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Färg i trappan

Ni föreslår en enkomponents akryllack som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss