Cookie- och Sekretesspolicy


Växtplan

Det kräver naturligtvis lite förberedelser om man vill utnyttja en mindre trädgård fullt ut. Och då kan det vara till mycket god hjälp att teckna ner sina idéer i en skiss. Maren har i förväg mätt upp trädgården och ritat in de fasta element som redan finns på ett vanligt rutat A4-papper.

Jordstycket i trädgården har ramar redan från början. En rad pioner, som planterats utifrån ett äppelträd och snett ner genom trädgården, ska få lov att stå kvar. Den sneda linjen som pionerna utgör kommer därför att bestämma linjerna för resten av trädgården. Här ska det vara två spaljéer.

En för fruktträd – och en för vindruvor och björnbär. Mellan dem ska det vara tre upphöjda odlingsbäddar. De ska vara trekantiga, så samspelar de fint med den trekant som de två spaljéerna bildar tillsammans. Mellan rabatterna har dessutom Maren tänkt sig att placera några krukor med små fruktträd.

I den andra halvan av trädgården ska det bland annat vara en surjordsbädd för blåbär, en rad med hallonbuskar, några röda och svarta vinbärsbuskar, krusbärsbuskar, och dessutom en smal häck med så kallade pelarträd.

Trädgården delas av med en lång spaljé med tråd, där det ska växa en rad olika fruktträd som Maren ska binda upp så att det med tiden skapas en slags frukthäck i mitten av trädgården. In mot grannen ska hon plantera björnbär, olika vinplantor och en minikiwi.

Det är växter som alla kan stötta sig mot spaljén som ska sättas upp och klättra längs trådarna över pionerna. Vid slutet av trädgården ut mot vägen tänker hon plantera en häck med svartaronia.

Svartaronian är späckad med vitaminer och antioxidanter och är ett av de nyttigaste bär som finns. Mitt i häcken lämnar hon plats för ett träd med sötkörsbär. I de upphöjda odlingsbäddarna ska det planteras tranbär, lingon och jordgubbar.

Nu börjar de övergripande ramarna för den nya trädgården att komma på plats. Det återstår bara att bestämma exakt vilka buskar och träd som ska planteras och på vilken plats.

Växtplanen är ett mycket bra och vägledande redskap att ha till hands när hon ska sätta igång med själva anläggandet.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Krypgrund + golvvärme

Hej! Har lite funderingar kring krypgrunden i ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Färg i trappan

Ni föreslår en enkomponents akryllack som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss