Cookie- och Sekretesspolicy


Växturval

Nu är det dags att bestämma närmare vad som ska sås och planteras i den ekologiska trädgården. Först går Maren igenom de frön hon har liggande från fjoråret. Fler av dem kan säkert användas även i år, och det är växter som hon vill ha i sin trädgård varje år – morötter, ärtor och bönor, utöver olika örtkryddor.

De bruna papperspåsarna innehåller olika ekologiska gröngödslingsfrön. Här har vi till exempel frön av råg och luddvicker som säkert klarar en säsong till. Inga påsar är märkta. Maren har många års erfarenhet, så hon kan lyckligtvis se någorlunda vad det är för sorts frön.

För att hålla ordning skriver hon namnet på påsarna.Hon noterar i ett block vad det är för frön hon har liggande, eftersom hon kommer att vilja plantera olika sorters gröngödsling i den lilla köksträdgården när de olika grödorna skördats.

Maren och hennes man har tillstånd att odla och sälja ekologiska växter. Och myndigheterna ställer stränga krav på en ekologisk produktion. Därför använder hon så långt det går ekologiska frön i sin egen trädgård. Men det kan vara svårt att hitta ekologiska frön i handeln om man inte vet var man ska leta.

Maren använder ofta internet, och köper gärna hem frön från utländska leverantörer. Om det låter för omständligt – använd bara de frön som finns tillgängliga i handeln.

Det är nämligen i första hand odlingsmetoden som är avgörande, om du inte vill kunna sälja dina växter med ekologisk märkning, vill säga. Och om dina odlingsmetoder följer ekologiska principer kommer dina växter också att vara ekologiska, även om du använder icke-ekologiska frön.

Det går också att skörda egna frön från de växter du har i trädgården. Det gör Maren här, efter att toppen på en persiljeplanta som blommade förra säsongen, fått torka i fönstret. Skörda fröna genom att skaka plantorna över en behållare.

Var uppmärksam på att de frön som sitter överst i toppen oftast är de bästa, och mest växtdugliga. Här hänger växten väl att märka upp och ner, så det är fröna närmast fönsterkarmen som är de bästa. Slutligen samlar hon fröna i ett kaffefilter.

Då suger filtret ut den sista fukten ur fröna, om de nu inte skulle vara helt torra. Maren använder internet och olika frökataloger som hon beställt via posten när hon ska hitta rätt frön.

Hon tar självklart hänsyn till familjens önskemål och behov av frukt och grönt när hon beställer frön. Och samtidigt väljer hon alltid de mest robusta sorter som finns att tillgå.

Det är inte alltid man kan läsa sig till vad som gäller om man beställer via katalog eller internet, men köper du fröna på en plantskola kan du alltid fråga dig fram.

Relaterade artiklar

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Anläggning

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Anläggning

  30/09 VIDEO: Precis innan Maren börjar plantera och så får bäddarna ett sista tunt lager kompost, som hon sprider ut jämnt med en skyffel. Den här komposten kommer från kommunens komposteringsanläggning, den är värmebehandlad, så ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förberedelse

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förberedelse

  30/09 VIDEO: Marken på området fräses igenom med hjälp av en traktor – bäddarna markeras upp, stenmjölet läggs ut och pålarna till spaljeringen grävs ner, samt förses med tråd.

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Skisser

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Skisser

  30/09 VIDEO: Fram till nu har Maren funderat mycket på hur hennes ekologiska trädgård ska se ut. För att få överblick och samtidigt en mer påtaglig plan att utgå ifrån när anläggningsarbetet börjar gör hon en skiss.

 • KÖKSTRÄDGÅRD: Så anlägger du köksträdgården

  KÖKSTRÄDGÅRD: Så anlägger du köksträdgården

  22/09 VIDEO: Vi är i början av april månad. Det kliar i fingrarna att komma gång med att få grödorna i marken. Det ligger i sakens natur att allt inte kan sås och planteras på en gång i köksträdgården.

 • KÖKSTRÄDGÅRD: Förbered köksträdgården

  KÖKSTRÄDGÅRD: Förbered köksträdgården

  22/09 VIDEO: Inom kort ska den här jordplätten förvandlas till en frodig köksträdgård. Just nu står här gröngödslingsväxten Honungsört här med sina gröna skott.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss