Cookie- och Sekretesspolicy


Tak över huvudet för nyttodjuren

En bit trästock kan användas till mycket annat än sittplats eller huggkubbe. I den ekologiska trädgården kan träklabben användas som ett enkelt hotell för nyttodjur.

Borrar man en rad hål i olika storlek i ena änden blir den inbjudande för olika gäster – exempelvis bin, som sedan hjälper till med pollineringen i trädgården. Bin hittar visserligen lätt själva någonstans att bo, även utan människans hjälp.

Men det finns en poäng med att hjälpa dem på traven, så att de sätter bo i den egna trädgården. Samma idé finns i att gräva ner en kruka i marken, som Maren gör här. Hon vill gärna locka humlor till trädgården, och humlor gillar när det är torrt. Hålet i marken ska svara någorlunde mot krukans höjd.

Maren använder ögonmåttet. Nu är hålet grävt och hon fyller krukan med halm. Runtom krukan fyller hon på med stenmjöl. På toppen lägger hon en sten, så att regnet inte slår in genom krukans dräneringshål. Och så har trädgårdens humlor fått en fin, torr övernattningsplats.

Även tvestjärtarna ska få ett hotell i trädgården. Tvestjärtarna är effektiva bladlusjägare på nätterna, men sover på dagarna. Här får de chansen att flytta in i Marens specialanpassade kruka. Hon hänger upp den i ett fruktträd i en tjock metalltråd.

Krukan är försedd med ett lager halm, som tvestjärtarna kan ha det mysigt i. Och krukan är ett effektivt solskydd dagtid. Om tvestjärtarna skulle bli för många senare under säsongen, eller om de börjar äta på frukterna är det lätt att flytta hela krukan någon annan stans.

Det är lite mer komplicerat att bygga nästa hotell – avsett för vildbin. Materialet är överblivet från tidigare projekt i trädgården. Hon ska försöka återskapa den miljö bina brukar vilja bygga bo i. Därför borrar hon fyra hål i en liten planka, som är omkring 20 cm lång.

Hon för igenom kraftig ståltråd och gör en ögla i vardera änden. Sen fyller hon på med ihåliga bambukvistar i olika tjocklek. Normalt föredrar vilda bin att bygga bo i ett ihåligt träd eller i en vägg. De föredrar en torr miljö. Därför gäller det att kvistarna är långa.

Nu är det bara att klippa till kvistarna i rätt längd och fylla öglorna. Maren spänner ståltråden så att kvistarna hålls på plats ordentligt. Därmed är den hemmagjorda bikupan redo att sättas upp i trädgården. Men först monterar Maren ett vinkeljärn så att det är lättare att fästa hotellet.

En stolpe i trädgården blir en bra plats till det lilla bi-hotellet. Nu återstår bara att hoppas på att bina faktiskt flyttar in. Det är i alla fall inget tvivel om att de är välkomna.

Relaterade artiklar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss