Cookie- och Sekretesspolicy


Tak över huvudet för nyttodjuren

En bit trästock kan användas till mycket annat än sittplats eller huggkubbe. I den ekologiska trädgården kan träklabben användas som ett enkelt hotell för nyttodjur.

Borrar man en rad hål i olika storlek i ena änden blir den inbjudande för olika gäster – exempelvis bin, som sedan hjälper till med pollineringen i trädgården. Bin hittar visserligen lätt själva någonstans att bo, även utan människans hjälp.

Men det finns en poäng med att hjälpa dem på traven, så att de sätter bo i den egna trädgården. Samma idé finns i att gräva ner en kruka i marken, som Maren gör här. Hon vill gärna locka humlor till trädgården, och humlor gillar när det är torrt. Hålet i marken ska svara någorlunde mot krukans höjd.

Maren använder ögonmåttet. Nu är hålet grävt och hon fyller krukan med halm. Runtom krukan fyller hon på med stenmjöl. På toppen lägger hon en sten, så att regnet inte slår in genom krukans dräneringshål. Och så har trädgårdens humlor fått en fin, torr övernattningsplats.

Även tvestjärtarna ska få ett hotell i trädgården. Tvestjärtarna är effektiva bladlusjägare på nätterna, men sover på dagarna. Här får de chansen att flytta in i Marens specialanpassade kruka. Hon hänger upp den i ett fruktträd i en tjock metalltråd.

Krukan är försedd med ett lager halm, som tvestjärtarna kan ha det mysigt i. Och krukan är ett effektivt solskydd dagtid. Om tvestjärtarna skulle bli för många senare under säsongen, eller om de börjar äta på frukterna är det lätt att flytta hela krukan någon annan stans.

Det är lite mer komplicerat att bygga nästa hotell – avsett för vildbin. Materialet är överblivet från tidigare projekt i trädgården. Hon ska försöka återskapa den miljö bina brukar vilja bygga bo i. Därför borrar hon fyra hål i en liten planka, som är omkring 20 cm lång.

Hon för igenom kraftig ståltråd och gör en ögla i vardera änden. Sen fyller hon på med ihåliga bambukvistar i olika tjocklek. Normalt föredrar vilda bin att bygga bo i ett ihåligt träd eller i en vägg. De föredrar en torr miljö. Därför gäller det att kvistarna är långa.

Nu är det bara att klippa till kvistarna i rätt längd och fylla öglorna. Maren spänner ståltråden så att kvistarna hålls på plats ordentligt. Därmed är den hemmagjorda bikupan redo att sättas upp i trädgården. Men först monterar Maren ett vinkeljärn så att det är lättare att fästa hotellet.

En stolpe i trädgården blir en bra plats till det lilla bi-hotellet. Nu återstår bara att hoppas på att bina faktiskt flyttar in. Det är i alla fall inget tvivel om att de är välkomna.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss