Cookie- och Sekretesspolicy


Täck över mot morotsflugor

Det är alltid svårt att odla morötter i trädgården om man vill slippa morotsflugor. Dess larver lever i morötterna.

Morotsflugan är en plåga två gånger under växtsäsongen. Första gången i maj-juni och därefter i augusti. Morotsflugorna lägger sina ägg omkring morötterna. Äggen kläcks efter en vecka och larverna lever till en början av de finare sidorötterna, men sen äter de sig in i själva moroten och lever vidare där.

Maren sådde sina morötter så sent att den första generationen flugor inte utgjorde något hot. Men hon vill vara säker på att slippa nästa omgång, och det blir hon genom att lägga nät eller fiberduk över morötterna i trädgården. Men först ska morotsraden gallras.

När väl nätet lagts på ska det nämligen ligga kvar till dess morötterna är färdiga för skörd. Maren växelbrukar jorden och just här har det inte vuxit morötter tidigare. Därför borde det inte finnas vare sig ägg eller larver i jorden just nu. Detta är ytterligare en fördel med växelbruk.

Hon fäster nätet med ett par järnrör. Det ska sluta helt tätt mot marken, så att flugorna inte letar sig in under det. I ändarna lägger hon på stenar för att hålla fast nätet.Har du inget insektsnät hemma kan du använda gräsklipp från trädgården längs rothalsarna.

Genom att lägga ut grönt växtmaterial här distraheras nämligen flugorna i sitt sökande efter morötter. De söker nämligen efter kontrasten mellan den gröna toppen och själva roten, och den blir svårare att hitta om du lagt ut gräs, som här.

Tre månader senare ser morötterna ännu fina ut sett uppifrån. Maren har fortsatt lägga på gräs för att hindra morotsflugornas angrepp.

Nu kommer det att visa sig om det hjälpte.Ja, det ser mycket bra ut. Kom ihåg framöver att täcka marken, antingen med nät eller väv eller med grönt växtmaterial.

Relaterade artiklar

 • FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  08/11 VIDEO: Många trädgårdsodlare får regelbundet besök av både harar och rådjur. Och även om djuren ser söta ut så kan de vålla stor skada i trädgården. Maren bor nära ett skogsbryn där de både är många rådjur – och många harar. ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Larver

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Larver

  04/10 VIDEO: De uppstammade krusbärsbuskarna i köksträdgården har fått oväntade, och ovälkomna, gäster. En av grenarna ser plötsligt helt naken ut, och angriparna håller redan på med nästa gren.

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Fukta jorden frö att slippa löss

  KÖKSTRÄDGÅRD:Fukta jorden frö att slippa löss

  22/09 VIDEO: Löpande under växtsäsongen har Mette sått olika sorters sallat, så att hon kontinuerligt har kunnat skörda färska blad till maten.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss