Cookie- och Sekretesspolicy


Spara vatten

I en ekologisk trädgård är det naturligt att spara på naturens resurser om man kan. Särskilt är det gott ekologiskt tänkande att spara på vattnet. Det är inte bara regnvatten som Maren samlar och återanvänder.

Här har vi en hink full med gräsklipp. Det kan hon med fördel använda i köksträdgården. Bönorna får glädje av klippet. De mår nämligen bäst om de inte torkar ut för mycket. Och för att dämpa avdunstningen sprider Maren gräsklippet längs bönraden. Gräset hjälper till att hålla kvar fukten i marken.

Det spelar ingen roll att gräset är lite torrt. Men var uppmärksam på att det inte finns för mycket ogräsfrön i gräsklippet. Räcker inte gräsklippet kan du lägga på ett lager kompost. Det har samma effekt. När jorden täcks på det här sättet sker avdunstningen långsammare.

Det betyder att plantorna klarar sig med mindre vatten än annars. Du kan också minimera vattenförbrukningen genom att använda dig av droppbevattning i trädgården. Den här slangen är perforerad med hål överallt, så att vattnet kan droppa ur den lugnt och stilla. Det gör gott utan någon större avdunstning.

Den här slangen är ganska styv och kan vara svår att arbeta med. Så Maren gör den först mjuk genom att doppa ena änden i varmt vatten så att den blir lättare att böja. Först sätter hon en klämma runt slangen, som är igenproppad i ena änden.

Den andra änden förses med en koppling som fungerar ihop med en vanlig vattenkoppling. Så lägger hon ut droppslangen i sin nyanlagda perennrabatt. Slangen ska läggas ut så att den ligger runt alla plantor i bädden. Slangen förankras med en vanlig tältpinne.

Man måste självklart vara lite försiktig när man lägger ut slangen, så att plantorna inte skadas. Nu är slangen på plats och kopplad till kranen.

När Maren släpper på vattnet droppar det direkt ner på de plantor som behöver dricka och avdunstningen blir minimal. På det här sättet sparar hon riktigt många liter vatten under säsongen.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss