Cookie- och Sekretesspolicy


Spara vatten

I en ekologisk trädgård är det naturligt att spara på naturens resurser om man kan. Särskilt är det gott ekologiskt tänkande att spara på vattnet. Det är inte bara regnvatten som Maren samlar och återanvänder.

Här har vi en hink full med gräsklipp. Det kan hon med fördel använda i köksträdgården. Bönorna får glädje av klippet. De mår nämligen bäst om de inte torkar ut för mycket. Och för att dämpa avdunstningen sprider Maren gräsklippet längs bönraden. Gräset hjälper till att hålla kvar fukten i marken.

Det spelar ingen roll att gräset är lite torrt. Men var uppmärksam på att det inte finns för mycket ogräsfrön i gräsklippet. Räcker inte gräsklippet kan du lägga på ett lager kompost. Det har samma effekt. När jorden täcks på det här sättet sker avdunstningen långsammare.

Det betyder att plantorna klarar sig med mindre vatten än annars. Du kan också minimera vattenförbrukningen genom att använda dig av droppbevattning i trädgården. Den här slangen är perforerad med hål överallt, så att vattnet kan droppa ur den lugnt och stilla. Det gör gott utan någon större avdunstning.

Den här slangen är ganska styv och kan vara svår att arbeta med. Så Maren gör den först mjuk genom att doppa ena änden i varmt vatten så att den blir lättare att böja. Först sätter hon en klämma runt slangen, som är igenproppad i ena änden.

Den andra änden förses med en koppling som fungerar ihop med en vanlig vattenkoppling. Så lägger hon ut droppslangen i sin nyanlagda perennrabatt. Slangen ska läggas ut så att den ligger runt alla plantor i bädden. Slangen förankras med en vanlig tältpinne.

Man måste självklart vara lite försiktig när man lägger ut slangen, så att plantorna inte skadas. Nu är slangen på plats och kopplad till kranen.

När Maren släpper på vattnet droppar det direkt ner på de plantor som behöver dricka och avdunstningen blir minimal. På det här sättet sparar hon riktigt många liter vatten under säsongen.

Relaterade artiklar

 • BLOMMOR: Frögroning av luktärter

  BLOMMOR: Frögroning av luktärter

  27/10 VIDEO: De är så vackra, de klättrande och väldoftande luktärterna! Det är inte konstigt att de blivit ett ”måste” bland sommarblommorna för många trädgårdsodlare. Men det kan tyvärr vara ganska svårt att få dem att gro, bland ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  26/10 VIDEO: Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som ...

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss