Cookie- och Sekretesspolicy


Skisser

Fram till nu har Maren funderat mycket på hur hennes ekologiska trädgård ska se ut. För att få överblick och samtidigt en mer påtaglig plan att utgå ifrån när anläggningsarbetet börjar gör hon en skiss.

Hon har i förväg mätt upp området och ritat in det på en bit rutat papper. Även de fasta punkterna, som husfasaden och träden i trädgården ritas in. När allt sånt är på plats ritar hon in de bäddar som ska utgöra köksträdgården i skissen. Bäddarna blir inte mer än en meter breda.

Då är det lätt att komma till, sköta och underhålla de olika växterna. De tre största bäddarna läggs i vinkel. Det får köksträdgården att se ut mer som ett rum man går in i från resten av trädgården. Mellan bäddarna i köksträdgården anlägger hon gångstigar belagda med stenmjöl.

Köksträdgården ska inte vara större än att man hinner med att sköta den. Den här lilla trädgården ger ett tillskott av färska grönsaker och örtkryddor under sommaren och hösten.I änden av köksträdgården, mot söder, lämnas plats för dahlior.

Maren planterar dahliaknölar i fyra rader längs köksträdgårdens bredd. Nu kan hon börja glädja sig. Dahliorna kommer att leverera rena festfyrverkeriet och både vackra och fylliga blommor i många färger senare under säsongen, som är till glädje ända till dess frosten kommer.

I de små rundlarna anläggs klätterställningar för doftande luktärter. Och längs husväggen, vid sidan av det befintliga stupröret finns det plats för en regnvattenstunna. De rektangulära områdena är planteringslådor som ska innehålla tomater. På husets sydsida står de soligt och i lä.

Hon placerar också ut små uppstammade fruktbuskar i köksträdgården. Köksträdgården avgränsas mot huset med en så kallad lepagehäck, eller frukthäck, som formas av olika äppelträd.

Mot öster placeras ett lågt häck av små äppelträd. I den andra änden av Dahliaplanteringen hålls jorden i kultir med gröngödslingsväxten honungsört. Om marken ligger bar kommer ogräset att sprida sig. Det är mycket smartare att odla honungsört fram till dess den ska brukas eller fyllas av plantor.

Läns köksträdgårdens ena sida anläggs en perennrabatt. Perennerna ska vara kraftiga nog att konkurrera med den kirskål som sprider sig från den vildare delen av trädgården.

Nu är skissen klar och med den i handen är Maren säker på att hon kan behålla överblicken när hon håller på med det stora anläggningsarbetet.

Relaterade artiklar

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Anläggning

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Anläggning

  30/09 VIDEO: Precis innan Maren börjar plantera och så får bäddarna ett sista tunt lager kompost, som hon sprider ut jämnt med en skyffel. Den här komposten kommer från kommunens komposteringsanläggning, den är värmebehandlad, så ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förberedelse

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Förberedelse

  30/09 VIDEO: Marken på området fräses igenom med hjälp av en traktor – bäddarna markeras upp, stenmjölet läggs ut och pålarna till spaljeringen grävs ner, samt förses med tråd.

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Växturval

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Växturval

  30/09 VIDEO: Nu är det dags att bestämma närmare vad som ska sås och planteras i den ekologiska trädgården. Först går Maren igenom de frön hon har liggande från fjoråret. Fler av dem kan säkert användas även i år, och det är växter ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD: Så anlägger du köksträdgården

  KÖKSTRÄDGÅRD: Så anlägger du köksträdgården

  22/09 VIDEO: Vi är i början av april månad. Det kliar i fingrarna att komma gång med att få grödorna i marken. Det ligger i sakens natur att allt inte kan sås och planteras på en gång i köksträdgården.

 • KÖKSTRÄDGÅRD: Förbered köksträdgården

  KÖKSTRÄDGÅRD: Förbered köksträdgården

  22/09 VIDEO: Inom kort ska den här jordplätten förvandlas till en frodig köksträdgård. Just nu står här gröngödslingsväxten Honungsört här med sina gröna skott.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss