Cookie- och Sekretesspolicy


Planering

Den ekologiska trädgård som Maren ska anlägga kommer att innehålla flera olika element. Hon vill nämligen vara självförsörjande, så långt det går, vad gäller frukt, snittblommor och grönsaker. Hon kan spara mycket på både transporter och inköp genom att bara gå ut i trädgården och hämta det hon behöver. Och så är det bra för miljön.

För att lyckas med trädgården måste den anläggas på en plats med god tillgång till sol och en väldränerad jord, så att de olika grödorna får bästa möjliga växtförhållanden. De förutsättningarna finns bara på husets sydsida, så det är här trädgården ska anläggas. Men så här såg inte marken ut för ett år sedan.

Då fanns det mängder av kirskål här, tillsammans med mängder av annat ogräs. Maren bor på en gård, så det finns mycket mark att ta av runt huset. Men det är tidskrävande att hålla undan ogräset. Det ligger i sakens natur att kemiska ogräsmedel självklart inte används i en ekologisk trädgård.

Maren har valt en annan strategi för den mark hon sett ut till det här projektet. I stället för att gräva igenom hela området för hand och rensa bort det fleråriga ogräset använde hon en rulle svart plast. Hon la ut plasten – som här – över hela det område som ska odlas upp.

Plasten täcker marken under en hel växtsäsong. Och den hindrar solen från att nå ogräset, som i stället gradvis dör undan. Hon lägger på några stenar för att hålla plasten på plats. Stenarna fördelas över hela ytan.Hon sticker hål på några ställen så att regnvattnet kan rinna undan.

För att hindra ljuset att tränga ner genom dräneringshålen lägger hon på stenar. Den svarta plasten är inte vidare vacker att se på i en trädgård. Och eftersom marken ska vara täckt större delen av året är det en god idé att pynta den lite grann. Medan plasten ligger till sig sår Maren pumpafrön.

En månad senare har plasten lagt sig – och nu kan hon plantera de små pumpaplantorna i små hål i plasten. Pumporna kommer att sprida sig och nästen helt täcka plasten senare under säsongen.

Hon hade också kunnat använda träflis eller bark, som här, där rosor planterats genom ogräsduk. Duken täcks slutligen rejält med grov bark.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Var köper jag varor?

Hej, jag tycker att en del gds-projekter ser ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss