Cookie- och Sekretesspolicy


Larver

De uppstammade krusbärsbuskarna i köksträdgården har fått oväntade, och ovälkomna, gäster. En av grenarna ser plötsligt helt naken ut, och angriparna håller redan på med nästa gren.

Det är krusbärsstekelns larver som är på vift. De äter helt enkelt krusbärsbuskens blad. Och de kan sätta i sig en hel buske på några få dagar. Oftast angriper de buskens nedre grenar först. Så är också fallet här. Ett lättare angrepp betyder inte så mycket.

På en helt avlövad buske kommer däremot bären att snabbmogna och utbytet nästa säsong blir väsentligt mycket lägre. Maren avlägsnar därför alla larver omedelbart. Hon ser noga efter så att det inte gömmer sig larver på bladen.

Det är svårt att helt undgå krusbärsstekelns larver. Men många fåglar tycker om dem. Om förhållandena är goda för småfåglar i trädgården kan du kanske slippa larverna. Se till att det finns en fågelholk eller två för mesar och bofinkar.

Det finns också olika parasitsteklar som kan angripa larverna. En trädgård med många olika växter drar till sig såna nyttodjur, så variation i växturvalet är ännu en förebyggande åtgärd. Fångsten i dag blev sju stekellarver.

Det finns bara ett sätt att bli av med dem – döda dem. Även på gårdsplanen förekommer det larver. Här är det en indiankrasse som uppvisar små gula prickar på ett av de karakteristiska platta bladen. Det är kålfjärilens verk.

Den har lagt sina ägg på bladet. Indiankrasse är en god sommarväxt. Och kålfjärilens larver tycker mycket om smaken. Larverna älskar att äta de fina bladen.

Men de här äggen får aldrig chansen att bli något, för Maren mosar dem direkt. Och den närmaste tiden kommer hon att hålla ett fortsatt öga på plantan.

Relaterade artiklar

 • FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  FRUKT OCH BÄR: 5. Rådjur och harar

  08/11 VIDEO: Många trädgårdsodlare får regelbundet besök av både harar och rådjur. Och även om djuren ser söta ut så kan de vålla stor skada i trädgården. Maren bor nära ett skogsbryn där de både är många rådjur – och många harar. ...

 • EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Täck över mot morotsflugor

  EKOLOGISK TRÄDGÅRD: Täck över mot morotsflugor

  04/10 VIDEO: Det är alltid svårt att odla morötter i trädgården om man vill slippa morotsflugor. Dess larver lever i morötterna.

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  KÖKSTRÄDGÅRD:Skärma av för larverna

  22/09 VIDEO: De ser fina ut. De vita kålfjärilarna. Men innan de vita vingarna vecklar ut sig, har de vackra djuren genomgått förvandlingen från larver till puppor för att slutligen kunna flyga. Och det är i den tidiga larvfasen som ...

 • KÖKSTRÄDGÅRD:Fukta jorden frö att slippa löss

  KÖKSTRÄDGÅRD:Fukta jorden frö att slippa löss

  22/09 VIDEO: Löpande under växtsäsongen har Mette sått olika sorters sallat, så att hon kontinuerligt har kunnat skörda färska blad till maten.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss