Cookie- och Sekretesspolicy


Kraftig robinia

Mitt i den ekologiska trädgården tronar ett stolt robiniaträd. Det är inte någon tillfällighet att familjen valt just detta träd att stå mitt i trädgården.

Trädet är ett av de sista att blomma, mitt i sommaren, och det tycker bina om. Trädet hör till familjen ärtväxter och samlar kväve ur luften. Det skuggar inte omgivningen särskilt mycket, utan ger i stället både ljus och näring till grannväxterna.

Virke från en robinia passar mycket bra i trädgården där man annars skulle ha använt miljöskadligt tryckimpregnerat trä.Virket är vad man kallar självimpregnerande, precis som thuja, lärkträ och douglasgran. Dessa träslag innehåller ämnen som dämpar den biologiska nedbrytningsprocessen.

De är därför osedvanligt hållbara.I den här trädgården är till exempel tomaternas planteringslådor tillverkade av robinia. Men även alla stolpar är av samma virke. Både i köksträdgårdsavdelningen och i det nyanlagda rishägnet. Dessa stolpar klarar nämligen markkontakt bättre än alla andra träslag.

Undersökningar visar att robinia faktiskt klarar över 30 års direkt markkontakt. Som jämförelse kan nämnas att ekträ bara klarar upp till 25 år i marken. Robinia kallas också för falsk akacia (pseudoakacia).

Trädet kommer från Centralamerika och introducerades i Europa för omkring 400 år sedan. De största odlingarna av robinia finns i Ungern. Robinia anses inte vara utrotningshotat på något sätt och det är därför ett bra och mycket bärkraftigt val i den ekologiska trädgården.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  26/10 VIDEO: Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som ...

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss