Cookie- och Sekretesspolicy


Installer en regnvattenstunna

Det bästa sättet att se till att det finns nog med vatten till alla grödor i den ekologiska trädgården är att återanvända regnvattnet. Det kan du göra med hjälp av en regnvattentunna.

Regnvattenstunnor kan köpas i alla möjliga varianter, allt efter tycke och smak. Här har vi valt en tunna av ekträ, som smälter väl in i resten av trädgården. Tunnan ska kopplas till ett stuprör, så att det vatten som faller på taket rinner ner i tunnan i stället för ut i markavloppet.

Det åstadkommer man med en slang, som här. Anslutningskopplingarna kan köpas som tillbehör. Slangen ska anslutas till tunnan, så man måste borra ett passande hål. Använd en så kallad hålsåg. När hålet är klart monteras slangen. I andra änden är den kopplad till stupröret.

Kom också ihåg att regnvattenstunnan ska stå lite högre än den omgivande marken, så att vattnet kan tappas ur. Här har Maren hissat upp tunnan med hjälp av ett par trästockar. Stockarna höjer upp tunnan så att man lätt kommer till med en vattenkanna. Den här tunnan är försedd med en liten mässingskran.

Växterna i trädgården tycker om det mjuka, kalkfattiga regnvattnet. Det är bättre tempererat än vattnet i kranen. Och så är det helt gratis. Senare under året – när säsongen är på väg att ta slut – ska man komma ihåg att tömma tunnan. Om den står med vatten i hela vintern är det risk att vattnet fryser.

Och om regnvattenstunnan blir bottenfrusen kan den spricka av isens tryck. Du bör också montera av slangen från stupröret. Maren använder här lite gaffatejp för att försluta hålet till vattenslangen. Nu kan tunnan gå i vinteride till nästa vår, när risken för frost är över.

Relaterade artiklar

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Markera dammen

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Markera dammen

  21/11 VIDEO: Innan du påbörjar grävarbetet i din trädgård är det viktigt att du har gjort en exakt bedömning av hålets dimension och placering.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Handöverfräs!

I Er artikel "Bygg läckra saker i trä" skhiver ...

skohylla

En skohylla med borst som visas i senaste ...

Starta dammsugaren automatiskt vid start av slipmaskin

I er bokserien "Ditt Hus" boken ...

Vilseledande reklam om isolering

http://gds.se/isolering/tillaggsisolering-effe ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss