Cookie- och Sekretesspolicy


Installer en regnvattenstunna

Det bästa sättet att se till att det finns nog med vatten till alla grödor i den ekologiska trädgården är att återanvända regnvattnet. Det kan du göra med hjälp av en regnvattentunna.

Regnvattenstunnor kan köpas i alla möjliga varianter, allt efter tycke och smak. Här har vi valt en tunna av ekträ, som smälter väl in i resten av trädgården. Tunnan ska kopplas till ett stuprör, så att det vatten som faller på taket rinner ner i tunnan i stället för ut i markavloppet.

Det åstadkommer man med en slang, som här. Anslutningskopplingarna kan köpas som tillbehör. Slangen ska anslutas till tunnan, så man måste borra ett passande hål. Använd en så kallad hålsåg. När hålet är klart monteras slangen. I andra änden är den kopplad till stupröret.

Kom också ihåg att regnvattenstunnan ska stå lite högre än den omgivande marken, så att vattnet kan tappas ur. Här har Maren hissat upp tunnan med hjälp av ett par trästockar. Stockarna höjer upp tunnan så att man lätt kommer till med en vattenkanna. Den här tunnan är försedd med en liten mässingskran.

Växterna i trädgården tycker om det mjuka, kalkfattiga regnvattnet. Det är bättre tempererat än vattnet i kranen. Och så är det helt gratis. Senare under året – när säsongen är på väg att ta slut – ska man komma ihåg att tömma tunnan. Om den står med vatten i hela vintern är det risk att vattnet fryser.

Och om regnvattenstunnan blir bottenfrusen kan den spricka av isens tryck. Du bör också montera av slangen från stupröret. Maren använder här lite gaffatejp för att försluta hålet till vattenslangen. Nu kan tunnan gå i vinteride till nästa vår, när risken för frost är över.

Relaterade artiklar

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  INRED TRÄDGÅRDEN: Gör en cirkel av kullersten

  26/10 VIDEO: På det här lilla sandområdet ska trädgårdsanläggaren Jesper anlägga en cirkelformad eldplats av kullerstenar. Den ska vara 80 cm i diameter.

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sätt gatstenar med smala och breda fogar

  26/10 VIDEO: Gatstenar av granit är ett bra val till alla sorters beläggning i trädgården. Stenarna kan sättas i många olika mönster och du kan också variera fogbredderna. Gör du fogen tillräckligt bred kan också mindre växter som ...

 • CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  CHECKLISTA: Vinterklar trädgård

  14/10 Om du "stänger ned trädgården" innan vintern slipper du en massa hårt arbete i vår. Gräset kommer att kräva mindre vård och ogräset får aldrig en chans!

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  INRED TRÄDGÅRDEN: Sten till gångar och terrasser

  06/10 VIDEO: Två sorters stenar ska sättas i trädgården. Den återkommande är den gulaktiga markstenen, som används till alla gångar. Men för att bryta av mot den ytan har Jane valt att använda svarta 30x30 cm plattor till terrassen ...

 • INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  INRED TRÄDGÅRDEN: Ett väldränerat underlag

  06/10 VIDEO: Om du vill att dina trädgårdsplattor ska ligga plant och snyggt måste du göra ett ordentligt förarbete. Jesper gräver gott och väl 16 cm under snörena där det ska ligga plattor. Kom ihåg att snörena anger sluthöjden, så ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss