Cookie- och Sekretesspolicy


Gör gräsmattan självförsörjande (med mikroklöver)

I den ekologiska trädgården finns det också en helt vanlig gräsmatta. Och liksom alla andra växter i trädgården kräver gräset också lite gödning för att hålla sig grön och fin och fri från ogräs.

I stället för att tillföra konstgödning och kalk under våren kan du sprida ett tunt lager kompost över hela ytan. Du behöver inte göra det varje år. Vartannat år räcker.Komposten ger näring åt gräsrötterna, som självklart också ska ha något att leva av. Det är viktigt att bara sprida ut ett tunt lager.

Annars riskerar man att sveda gräset.Här i trädgården fördelar Maren också ett lager sand överst. Gräsmattan har nämligen ett antal år på nacken och den har blivit lite ojämn med tiden. Sanden hjälper till att jämna ut jordytan.

När hon hällt på ytterligare ett lager sand fördelar Maren ingredienserna med hjälp av krattan. Hon vänder upp och ner på den, så att tänderna pekar uppåt. Då är det lättare att få en jämn yta. Nu har den här ytan fått sin vårbehandling. Nu ska den bara få lov att växa i fred. Och man ska inte klippa ner gräset för mycket.

Håll en höjd på minst 4-5 cm. Då klarar sig gräset bättre i konkurrens med maskrosorna och annat ogräs. Maren ska utvidga gräsmattan med ytterligare en remsa gräs längs med den ekologiska köksträdgården. Och här sår hon en ny sorts gräsblandning, som berikats med frön från mikroklöver.

Mikroklöver gör gräset självförsörjande vad gäller kväve. Alltså behöver man inte längre tillföra gödning. För precis som klöverplantorna i gröngödningsblandningarna samlar även mikroklöver kväve ur luften. Först förbereder hon marken genom att kratta igenom den ordentligt och ta bort större stenar.

Hon sprider också ut ett tunt lager kompost. Det gör jorden extra aptitlig för de frön som snart ska gro här. Sen gäller det bara att sprida ut fröblandningen jämt och fint på marken. Det är ett så litet område att Maren lika gärna kan så för hand.Om man tittar efter riktigt noga kan man se små runda frön. Det är mikroklövern.

Sedan vattnar man.Och Maren sprider sedan ut ännu ett tunt lager kompost på den nysådda marken. Hon avrundar med ett tunt lager sand. Slutligen packar hon jorden, komposten, fröna och sanden ordentligt med en skyffel, så att hon är säker på att alla frön har god kontakt med jorden.

Bara två veckor senare ser man de första groddarna spira. Och man ser tydligt vad som är gräs och vad som är mikroklöver. Ännu en månad senare växer det ordentligt. Man ser tydligt skillnaden mellan de olika grässorter som växer intill varandra.

Det är också lätt att få syn på de små klöverplantorna som spirar bland grässtråna. Det kväve som klöverplantorna drar åt sig från luften omvandlas så att det lättare kan tas upp av andra växter. Processen sker i mikroklöverns rötter med hjälp av bakterier som sköter omvandlingen.

Det får sedan grässtråna runtomkring glädje av.Det finns också mängder av ogräs bland mikroklövern och gräset. Det värsta ogräset, maskrosorna, till exempel, avlägsnar Maren med handkraft. Gräsklipparen hade inte kommit åt den. Men resten av maskrosorna kommer att ge med sig i takt med att gräset klipps.

Även om trädgården odlas ekologiskt har familjen av praktiska skäl inte övergivit bensingräsklipparen. I gengäld är det en bioklippare. Det vill säga att gräsklipparen finfördelar gräset som man kan låta ligga i gräsmattan att förmultna. Bioklippare eller inte. Mikroklövern försörjer likväl gräsmattan med kväve.

Genom att låta gräsklippet ligga får gräsmattan extra näring och du slipper lägga tid på att tömma gräsklipparens uppsamlare. En extra fördel med att så mikroklöver i gräset är att gräsmattan håller sig grön genom hela växtsäsongen.

Även under en torr och varm period, där de flesta vanliga gräsmattor blir gula och tråkiga att se på om de inte vattnas.

Relaterade artiklar

 • Tio snygga trädgårdstrappor

  Tio snygga trädgårdstrappor

  06/07 Med rätt anläggningsteknik kan du bygga många snygga utomhustrappor själv. Här får du tio fina tips!

  Svårighet 3/4
 • Bygg ett praktiskt planteringsbord

  Bygg ett praktiskt planteringsbord

  06/07 Ska växterna planteras om i krukor så är detta planteringsbord perfekt. Det har en bra arbetshöjd, tål jord och smuts och är lätt att bygga. Smart!

  Svårighet 2/4
 • Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  Gjut ett eldfat på det enkla sättet

  08/06 Med två murarhinkar kan du lätt gjuta ett läckert eldfat som garanterat blir en mysig samlingsplats.

  Svårighet 1/4
 • Smart växthylla till terrassen

  Smart växthylla till terrassen

  30/05 Med denna eleganta växthylla kan du på kort tid få din odling att växa på terrassväggen. Och den är enkel att bygga.

  Svårighet 2/4
 • 5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  5 enkla steg: Grönare gräs än grannen

  18/05 Alla kan få en supervacker och avundsvärd gräsmatta. Följer du våra 5 enkla steg under bara en säsong, garanterar vi dig ett strålande resultat!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss