Cookie- och Sekretesspolicy


Planering

Många av oss drömmer om att skapa en trädgård som blommar året runt. Och med god omtanke och planering kan det bli verklighet. Som alltid när det gäller trädgården ska du först och främst fundera över vilken typ av förhållande du kan erbjuda de växter och buskar som du skulle vilja ha.

Vilken sorts jord finns det? Är det sol eller skugga – eller båda delarna – i rabatten? Är det lä, eller ligger rabatten på ett blåsigt ställe? Slutligen är det också viktigt om det är ett torrt eller fuktigt område du ska plantera i.

Alla de här faktorerna har betydelse för växternas trivsel. När du har kommit fram till rabattens förutsättningar är de lättare att välja bland alla olika växter och buskar som finns – och de som verkligen skulle trivas i rabatten.

En rabatt som blommar året runt har som regel några höjdpunkter under växtsäsongen då det blommar som mest. Oftast är det under våren och sensommaren som du kan njuta av flest blommor.

Men det är möjligt att förlänga säsongen med olika buskar, perenner, lök- och knölväxter som blommor andra tider på säsongen, så att du slipper en period helt utan blommor.

Under de tider då blomningen inte är så överväldigande är det viktigt att du ser till så att det fortfarande finns något vackert att titta på, exempel varierande bladverk och olika sorters blad, och eventuellt också något vintergrönt som bevarar form och färg under den kalla årstiden.

Om du saknar något speciellt som blommar under en viss årstid så ta en tur på plantskolan och låt dig inspireras. Här kan du alltid finna några av årstidens blommande buskar och växter.

Relaterade artiklar

 • Mörda mördarsniglarna nu

  Mörda mördarsniglarna nu

  15/02 Ta kål på mördarsniglarna i tid och få större glädje av din köksträdgård.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 6: Lövnät

  21/11 VIDEO: När hösten närmar sig är det en bra idé att investera i ett nät till dammen. Nätet kan fånga upp trädens blad innan de hamnar i vattnet.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 5: Färdiga dammar och gummiduk

  21/11 VIDEO: När du anlägger en damm i trädgården finns det olika sätt att ta sig an uppgiften. Vill du snabbt och enkelt anlägga en damm i trädgården kan en formgjuten damm vara lösningen för dig.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 4: Vattentester

  21/11 VIDEO: Det är viktigt att du inför varje ny säsong kontrollerar kvaliteten på ditt dammvatten så att du kan vara säker på att både växter och fiskar har de optimala levnadsförhållandena.

 • VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  VATTEN I TRÄDGÅRDEN 2: Solid Marker, krita-tusch

  21/11 VIDEO: När du arbetar med folien till din damm är det emellanåt nödvändigt att göra markeringar på den. Då är det bra att köpa en sorts märkpenna, en så kallad Solid Marker. Den finns både i som krita och i en nyare tuschvariant.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Krypgrund + golvvärme

Hej! Har lite funderingar kring krypgrunden i ...

Ensidigt om lättbetong

GDS har just lagt ut en artikel om hur bra ...

Använd inte kalciumklorid

Använd inte kalciumklorid till att ta bort is ...

Färg i trappan

Ni föreslår en enkomponents akryllack som ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss