Cookie- och Sekretesspolicy


Sådan lægger du tagpap

Modern takpapp är lätt att fästa. Det gör det enkelt att få ett fint resultat. Den kan böjas och formas för att passa nästan alla tak. Och så håller det lika länge som de flesta andra taktyper.

Læg tagpap Moderne tagpap er meget gør det selv-venligt

Læg tagpappet i ét eller to lag

Modern takpapp är elastisk, hållbar och tät. Med sin låga vikt kan den ersätta andra takbeläggningar utan att du behöver förstärka själva takkonstruktionen.

Den mest hållbara lösningen får du genom att lägga två lager papp, men på tak där det inte är lika noga som på din bostad, t.ex. på ett förråd, kan du nöja dig med ett lager. Båda alternativen finns i en självhäftande variant som är lätt att arbeta med.

Her viser vi dig, hvordan du lægger tagpap i henholdsvis ét og to lag.

TAKPAPP I ETT LAGER
Læg tagpap: Søm fodblik fast med tagpapsøm 1.
Börja med att spika fast takfotsbeslaget med takpappspik. Överlappa i alla skarvar. Små hack i beslaget visar hur stort överlappet ska vara. Se till att ha plats kvar till takrännan när du monterar.
Læg tagpap: Trakantlister 2.
Skruva på trekantslister längs sidorna av taksprånget. Rulla ut den första remsan papp, så att den löper upp över åsen och ned på den andra sidan. Plastremsan undertill dras av senare.
Læg tagpap: asfaltklæber 3.
Lägg två remsor asfaltslim på takfotsbeslaget, eller applicera det med en spackel. Glöm inte att applicera asfaltslim på trekantslisten. Lägg takpappen mot takfotsbeslaget, och tryck fast ordentligt.
Læg tagpap: Som tagpappet fast med tagpapsøm 4.
Spika fast pappen med takpappspik där nästa remsa ska överlappa. Slå i spiken helt, men inte helt igenom, så att de sitter förskjutna (se X:en).
Læg tagpap 5.
Lägg på nästa remsa med ungefär 10 cm överlapp. Om det inte är förlimmat som här, ska det appliceras asfaltslim i överlappet. Tryck till pappen ordentligt, så att skarven blir tät.


TAKPAPP I TVÅ LAGER
Læg tagpap: Tagpap i to lag 1.
Underpappen läggs på så att den ligger an mot takkanten. Skjut den hela vägen upp mot taksprången, och låt remsan gå upp över takåsen och ned på den andra sidan av taket.
Læg tagpap: Søm underpappet fast 2.
Innan nästa remsa rullas ut, spikas pappen fast förskjuten (se X:en) där nästa remsa ska överlappa. Rulla på nästa remsa med 10 cm överlapp, och limma ihop de två remsorna.
Læg tagpap: Fordel asfaltklæber på tagfladen 3.
Spika fast takfotsbeslag och trekantslister ovanpå det första lagret (underpappen), och fördela asfaltslim på hela takytan. Hela ytan ska vara limmad, då vatten annars kan samlas där.
Læg tagpap: Overpap 4.
Lägg på överpappen. Kanten ska följa takfotsbeslaget med 1 centimeters avstånd. I sidorna ska den linjera med överkanten av trekantslisten. Tryck till pappen och skär till med hobbykniv.
5.
Spika överpappen i toppen med takpappspik med 10 centimeters mellanrum. Överpappen kan läggas både våg- och lodrätt och är en fråga om smak. Här lägger vi den vågrätt.
6.
Lägg asfaltslim på kanten, cirka 10 cm ner, där nästa remsa ska överlappa. Och fortsätt därefter med att lägga på lim på hela den yta där du ska lägga nästa remsa.


TAKÅS OCH VINDSKIVEPLÅT

På takåsen läggs en remsa överpapp på längden. Den ska limmas helt och hållet och får inte spikas.

För att forma remsan längs taket och upp längs trekantslisterna ska du skära ett litet hack, som sedan täcks med en trekantig lapp som limmas på.

Slutligen spikas en vindskiveplåt på, så att den går ned över vindskivan och kanten av takpappen.

TIPS TIL TAGPAP-ARBEJDE

 • Varmt väder är bra. Det gör pappen mjuk och därmed lättare att arbeta med, och limmet fäster bättre än i kallt väder. Är det inte soligt och varmt kan du värma fästytorna med en värmepistol.
 • Akta kläderna. Asfalt kan inte tvättas av, så är olyckan framme får du kassera kläder, handskar och skor. Asfaltslim på händerna kan avlägsnas med smör eller olivolja.
 • Lätt fördelning. Ska du applicera limmet på en stor yta, kan du använda en skurborste. Det går mycket snabbare än med spackeln.


Relaterade artiklar

 • Så här lägger du takpapp

  Så här lägger du takpapp

  22/03 Modern takpapp är lätt att fästa och det är enkelt att få fina resultat. Den kan formas så att den passar nästan alla tak. Vi visar dig hur du lägger den!

 • GUIDE: Välj rätt takpapp

  GUIDE: Välj rätt takpapp

  26/09 Takpapp är en mycket populär takbeläggning på både hus, skjul, carportar med mera. Här visar vi hur du väljer rätt takpapp till ditt tak.

 • Lägga takpapp

  Lägga takpapp

  24/08 VIDEO: Takpapp är bland det enklaste man kan använda som takbeläggning. Och man behöver inte oroa sig för gasbrännare och tjära när man lägger det. I dag finns det takpapp med självklistrande fogar, så att du kan lägga det ...

 • Limma takpappen

  Limma takpappen

  14/07 VIDEO: Om du vill slippa använda en gasolbrännare kan du i stället köpa en särskild takpapp där man bara behöver pressa ihop fogarna.

 • Lägg takshingel

  Lägg takshingel

  13/07 VIDEO: Vill du ha ett tak som både ser spännande och snyggt ut kan du använda shingel. Takläggaren visar här hur man lägger det.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss