Cookie- och Sekretesspolicy


Få me ljus med takfönster

Med ett takfönster placerat mitt i taket får du in dubbelt så mycket ljus som med ett vanligt fasadfönster. Bland annat därför kan takfönster bidra till en av de största förändringarna. Du kan montera det själv, och nu kan du även utrusta det med en smart ventilationsanläggning och massvis med elektronik.

OvenlysvinduerFÖRE: Rum med snedtak och ett mörkt hörn. EFTER: Två stora fönster gör rummet ljust och härligt.

Bilderna talar för sig själva: Det mörkaste hörnet på övervåningen kan bli det härligaste, ljusaste rummet i hela huset. Det dunkla badrummet kan bli fullt upplyst och kännas större, och det mörka köket kan bli en vacker upplyst arbetsplats.

Om du har möjlighet kan du dessutom placera takfönster i bägge delarna av taket och få in ljus från flera håll. Då blir förvandlingen total.

Mycket mer än bara ljus

Ljus är naturligtvis det viktigaste argumentet för att sätta ett fönster i taket. Men då takfönstret för bara några år sedan var ett fönster som endast kunde öppnas och stängas, kan du idag använda det till så mycket mer. Med den senaste ventilationsanläggningen, systemet ”Smart Ventilation”från Velux kan du nu, helt utan att förlora någon värme, ventilera ett rum på upp till 50 kvm.

Nu är alltså tiden då du själv behövde öppna och stänga fönstren sedan länge förbi för takfönstret. För några år sedan kom automatisk öppning och stängning via fjärrstyrning, och nu träder takfönstren in i en helt ny era: sensorernas. Trådlösa sensorer sköter vädring när det finns behov för det, och stängs igen när inomhusklimatet är perfekt. Och du behöver inte lyfta ett finger!

Detta får du i vårt takfönstertema

I vårt stora tema visar vi allt du behöver veta om takfönster. Du kan se hur du sågar hål i taket, monterar takfönster i olika takkonstruktioner och hur du får ett bättre inomhusklimat med takfönster.

 • Taktyper: Ljus för alla sorters tak
  Du kan få ljus genom taket, nästan oavsett vilken takkonstruktion du har. Men finns flera sätt att göra det på. Först och främst måste du förhålla dig till hur takstolarna sitter.
 • Ventilationsanläggning: Frisk luft helt utan värmetapp
  Om du drömmer om ett bättre inomhusklimat, men får kalla kårar vid blotta tanken på att köpa och installera en stor ventilationsanläggning, ligger lösningen kanske i dina takfönster. Velux har hittat en lösning som använder takfönster till ventilation, helt utan att förlora någon värme. Med en liten tillsats på ditt existerande fönster kan du ventilera upp till 50 kvm utan att behöva öppna något fönster.
 • Det intelligenta fönstret: Nu kan fönstret sköta sig själv
  Takfönster handlar inte längre bara om ljus. Nu handlar det, enligt Velux, dessutom om om frisk luft. Velux senaste fönstersystem vädrar automatiskt när det behövs. Så slipper du komma ihåg att göra det.
 • Montering: Sätt i fönstret själv och få massor av ljus
  Ett takfönster ger dig mycket mer ljus än ett vanligt väggmonterat fönster. Och även om det är skrämmande att såga hål i taket, är det faktiskt inte så farligt.

Relaterade artiklar

 • Takfönster – allt du behöver veta

  Takfönster – allt du behöver veta

  31/10 Ett takfönster är mer än ett hål i taket. Det sprider ljus i mörka hörn, släpper in frisk luft och ger dig ett behagligt uppvaknande på morgonen.

 • Takfönster – så ENKELT är det!

  Takfönster – så ENKELT är det!

  26/10 Det moderna takfönstret är genomtänkt i minsta detalj och du kan lugnt åta dig uppgiften att sätta in ett i taket. Vi visar dig hur!

  Svårighet 3/4
 • TAKFÖNSTER: Släpp in LJUSET

  TAKFÖNSTER: Släpp in LJUSET

  26/10 Hur väljer jag rätt fönster? Hur hittar jag rätt placering? Och hur kommer ljuset att falla? Få svar på alla dina frågor om takfönster!

 • Dämpa ljuset

  Dämpa ljuset

  20/07 VIDEO: Det finns mängder av tillbehör till takfönster. Till exempel persienner, insektsnät, markiser och olika sorters gardiner.

 • Invändig intäckning

  Invändig intäckning

  20/07 VIDEO: Förutom att avsluta monteringen av fönstret snyggt ska den invändiga intäckningen reflektera ljuset som faller in genom fönstret. Det går att köpa färdig intäckning, men här visar vi hur du själv kan tillverka den.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Takfönster: så gör du
 • Takfönster: så gör du
 • Takfönster: så gör du
 • Takfönster: så gör du
 • Takfönster: så gör du

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss