Cookie- och Sekretesspolicy


Lägga tegelpannor

På det här lilla skärmtaket ska vi visa hur man lägger taktegel på läkt. Om du inte är en rutinerad takläggare är det bra att testa nere på marken först.

Läktavstånden måste justeras så att de passar till pannornas över- och underkanter. Avståndet varierar med vilket fabrikat du använder, så kontrollera med leverantören. Här återanvänder vi tegel av samma slag som ligger på resten av huset, och får testa oss fram.

Med ett läktavstånd på 30 cm ligger pannorna bra. När rätt avstånd är hittat markeras läktens placering på sparrarna. Läkten skruvas fast med rostfria skruvar. Notera att du alltid bör använda läkt av högsta kvalitet till takkonstruktioner. Den nedersta läkten vänds på högkant. Då hamnar den nedersta raden tegelpannor på samma nivå som de övriga, som överlappar varandra.

När de sex läkten sitter på plats är det dags att lägga på tegelpannorna. Det går enklast om du har en medhjälpare som kan langa upp pannorna. Gör några mindre staplar av pannor, så är det lättare att komma till dem. Den första pannan måste anpassas till stupröret. Vi ritar upp var den ska kapas till. Har du en sticksåg så kan man enkelt göra jobbet med hjälp av en klinga avsedd för keramiska material. Lugnt och stilla sågar du en mjuk kurva i tegelpannan, som om den vore gjord av vanligt trä. Du kan också ta bort graderna från snittet innan pannan läggs på plats vid stupröret.

När man lägger tegelpannor börjar man alltid i nedre högra hörnet och arbetar sig diagonalt upp mot det övre vänstra hörnet. Annars är det svårt att få stenarnas att överlappa rätt.Pannorna passar i varandra ungefär som legobitar. Varje tegelpanna ska samtidigt överlappa pannan nedanför och den till höger.

När du lagt dit de första och fått kläm på principen så går det snabbt. Vissa nya sorters tegelpannor ska göras fast enligt ett förutbestämt mönster, men de här äldre pannorna fäster man först efter läggning.

Takläkten är visserligen lite för långa, men det är inte lönt att kapa till dem förrän man vet hur långt ut den sista raden tegelpannor hamnar. Med en vinkelhake markerar man var de ska kapas. Här kommer taket att sticka ut 8 cm över bärlinan, vilket är ett lam mått. Ett par cm till och från spelar mindre roll. Den sista raden tegelpannor lyfts bort igen och så markerar vi var läkten ska kapas.

Själva sågarbetet gör man enklast med en sticksåg, men det går också att använda en vanlig fogsvans. Sen kan den sista raden läggas på plats igen. Det går fortfarande att justera pannorna en aning om någon enstaka ligger snett. Tegelpannorna låser fast varandra, men de ligger fortfarande löst på läkten. De måste fästas. Här gör vi det med en bit ståltråd, som förs igenom hålet i pannan.

I läkten slås en spik med platt huvud i till hälften, varpå ståltråden viras runt spiken som slutligen slås i helt. Det räcker med att fästa var femte tegelpanna per rad, med förskjutning, för att låsa fast taket ordentligt.

Relaterade artiklar

 • Lägg ett Decra-tak

  Lägg ett Decra-tak

  24/08 VIDEO: Decra är ett bra alternativ till tegeltak. Takskivorna byggs upp kring en stark stålkärna, men är ändå mycket lättare än tegel. Decra-tak kräver i gengäld att man är väldigt noga med både uppmätning och placering av ...

 • Så lägger man Fastlock-skivor

  Så lägger man Fastlock-skivor

  24/08 VIDEO: Om du vill ha ett tak som är tätt, släpper igenom ljus och samtidigt är lätt att lägga är ett plasttak en bra idé. Ett av de enklaste att montera är Fastlock-taket. Med ett sånt behöver du inte borra ett enda hål i ...

 • Tegelpannor på läkt

  Tegelpannor på läkt

  14/07 VIDEO: Ett tegeltak är både vackert och hållbart. Det finns många olika varianter. Här visar vi hur man lägger både glaserat och oglaserat tegel.

 • Nytt exklusivt tak på två dagar

  Nytt exklusivt tak på två dagar

  04/09 Takpapp brukar vara ganska trist. Men nu kan du själv lägga ett papptak som ser exklusivt ut. Och det tar bara två dagar! Här ser du hur.

  Svårighet 1/4
 • GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

  GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

  31/07 Det finns massor av varianter om du själv vill lägga nytt tak på ditt hus. Vi har hittat fem tak som det går utmärkt att lägga själv.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss