Cookie- och Sekretesspolicy


Tegelpannor på läkt

Ett tegeltak är både vackert och hållbart. Det finns många olika varianter. Här visar vi hur man lägger både glaserat och oglaserat tegel.


Glaserat tegel är något dyrare än det vanliga röda lerteglet. Det är också svårare att lägga.Glaserade tegelpannor har mindre spelrum i falsarna. Det ställer större krav på både hur takläkten monteras och på själva läggningen.

De här takpannorna skruvas ganska enkelt fast i läkten med hjälp av en rostfri skruv det avsedda hålet. Endast en skruv per takpanna. Man börjar alltid lägga nerifrån. Då täcks skruvarna när man lägger nästa varv tegelpannor.

Det är mycket viktigt att alltid följa tillverkarens anvisningar för hur läkten ska placeras. Tegelpannor läggs alltid från höger åt vänster och bör endast användas till tak med ett fall på minst 20 grader. Det röda oglaserade teglet läggs på i stort sett samma sätt som det glaserade.

Men det är mer utrymme mellan enskilda tegelpannor. Detta röda tegel läggs också nerifrån och från höger åt vänster. Just den här modellen fästs med fjädrande stålbeslag. Beslagen monteras i ett särskilt avsett hål på pannornas baksida. Sedan pressar man tegelpannorna på plats över läkten.

Eftersom det inte är lika snävt mellan tegelpannornas falsar kan de oglaserade tegelpannorna justeras något efter läggning så att de hamnar helt rätt. Det gäller att vara noga med läggningen, annars får man stora problem när man når ut till takets kanter och upp mot nocken.

Alla moderna tegeltak läggs på ett undertak försett med läkt och utan att man använder bruk för att fästa pannorna. Oavsett vilken typ av tegeltak du väljer får du ett snyggt och hållbart tak.

Relaterade artiklar

  • Lägga tegelpannor

    Lägga tegelpannor

    19/08 VIDEO: På det här lilla skärmtaket ska vi visa hur man lägger taktegel på läkt. Om du inte är en rutinerad takläggare är det bra att testa nere på marken först.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss