Cookie- och Sekretesspolicy


Vattensäkra taket

För att undvika att regnvatten rinner längs fasaden och in under taket vattensäkras övergången. Till det använder vi Icoform, ett material som påminner om bly i att det är formbart. Icoform är belagt med bitumen och är mer miljöneutralt än blyinfattningar.

Materialet kapas till med en vass hobbykniv. Klämskenan hålls upp mot fasaden så att hantverkaren kan förborra genom skenans hål. Sedan plockas skenan bort och hålen borras färdigt med en slagborrmaskin.

Nu ska intäckningen in under klämskenan som sedan görs fast i fasaden med spikpluggar. Materialet är inte lika formbart som bly, men det kan ganska enkelt fås att följa tegelpannornas bukter. På samma vis anpassas och monteras icoform längs den andra sidan. Klämskenan ser till att det inte tränger in vatten mellan intäckningen och fasaden.Intäckningen kapas till så att den passar till den första tegelradens bukt.

Som extra vattensäkring läggs en remsa silikonfog i överkant på klämskenan för att helt säkert hålla allt vatten borta. Nu återstår bara att sätta en vindskiva på taket. Här har vi förmålat takkonstruktionen och särskilt ändträet har mättats med träskyddsmedel, för att förlänga livstiden.Hantverkaren tar ut vinken mellan husfasaden och takets lutning med en smygvinkel.

Ställer han sedan in kap-geringssågen efter samma vinkel är han säker på att vindskivan sluter tätt mot fasaden. När vindskivan ska monteras kan du lätt enkelt se till att den sitter rakt genom att mäta mellan takläkten och vindskivan. Måttet ska vara detsamma vid alla takläkt, för att du ska vara säker på att vindskivan sitter rätt.Vindskivan är för lång, så den kortas till att sticka ut 10 cm från tegelpannorna. Det ska nämligen också monteras en takränna, som är 11 cm bred.

Här väljer vi ett lodrätt snitt, som följer bärlinan och stolpen. Det går också att kapa vindskivan vinkelrätt. Vill man att vindskivan ska hålla ännu längre måste den skyddas mot regn och rusk. Här börjar vi med att lägga en resa takpapp ovanpå vindskivan och gör fast den med en rad pappspik. Ovanpå pappen ska vi lägga en aluminiumprofil, som effektivt skyddar mot vatten, snö och rusk. Pappen ser till att vattnet leds ut helt från vindskivan på tegelpannorna.

Profilerna kapas till med en plåtsax så att överlappet är ett par centimeter. Högst upp görs profilen fast med en enda pappspik. Du får inte spika i själva fogen, så fäst i stället spiken 10 cm ovanför.För att få bästa möjliga finish måste då gå loss med saxen. Klipp två långa snitt, så att kanten kan böjas in, och därefter böjer man ner överdelen. Knacka sedan till avslutningen med en hammare, så att den formas efter vindskivan, innan du fäster den med en spik.

Nu är taket klart och 100 procent vattentätt.

Relaterade artiklar

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  13/09 VIDEO: Takläkt ska helst placeras med förskjutna fogar när man förlänger dem, så att man inte får för många fogar efter varandra på en och samma sparr. Detta för att taket ska bli så starkt som möjligt.

 • SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  13/09 VIDEO: Oavsett vilken taktäckning du väljer måste man mäta upp för takläkten på alla sparrar. Hantverkaren har ett litet knep som gör det jobbet lite enklare.

 • SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  13/09 VIDEO: Stormsäkring i form av vindavstyvning görs för att inte bygget ska skeva, taket lyftas eller rent av blåsa av. Vi använder en färdig lösning med en uppsättning beslag och 40 mm spikband.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss