Cookie- och Sekretesspolicy


Byta vindskiva

Den gamla vindskivan ska bytas ut. Den har ruttnat, eftersom den inte är rätt monterad och för att den inte har någon täckbräda.

Den sitter bara fast med ett par spikar och därför är den lätt att slå bort. På grund av den felaktiga monteringen Har ändträet på några av läkten också tagit skada. Därför ska det läkten repareras innan den nya vindskivan kan monteras.

Hantverkaren mäter upp hur mycket läkt som behövs. De två nya bitarna läkt monteras med rostfria stålskruvar i den oskadade delen av läkten. För att få vindskivan i rätt vinkel använder han en smygvinkel som ställs in efter takets lutning. När smygvinkelns mutter dras åt låser man vinkeln. Nu kan taklutningen överföras till kap- geringssågen, som ställs in i samma vinkel.

Innan han sågar till den nya vindskivan mäter han upp längden. Den ska vara 2 meter, så att den når ut över kanten av takbeklädnaden. Den nya vindskivan, tillverkad av 25x100 mm tryckimpregnerad furu kapas till i längd och i vinkel med kap- geringssågen.

Före montering markerar han läktens placering så att han är säker på att något att fästa vindskivan i. Sågen justeras så att han kan kapa i 10 graders vinkel så att vattnet kan rinna av. Men vindskivan kan inte vara helt naken. Det ska på en täckbräda som skyddar den mot regn och snö.

Med vindskivan som schablon markerar han hur lång täckbrädan ska vara och den kapas till samma mått, fast i andra ledden. Nu kan täckbrädan och vindskivan sättas ihop på arbetsbordet. Det är mycket lättare på det sättet än att först montera vindskivan och först därefter skruva fast täckbrädan.

Täckbrädan justeras in så att den sticker ut en centimeter över vindskivans kant. Täckbrädan läggs ner och hantverkaren markerar var de båda delarna ska sammanfogas med en cm överlapp.

Delarna fogas ihop med hjälp av en spikpistol. Spikarna är rostfria och 62 mm långa. Och markeringarna visar tydligt var spikarna ska fästas. För att göra fogen vattentät lägger han fogmassa längs hela den kant som vetter utåt.

Nu kan den färdiga vindskivan och täckbrädan monteras. Och eftersom han markerade takläktens placeringar tydligt innan han fogade ihop delarna är det inget problem att montera vindskivan exakt längs läkten. Det gör han med rostfria stålspikar. En i varje läkt är allt som behövs för att hålla vindskivan på plats.

Nu är den nya vindskivan monterad och taket är säkrat från framtida fuktskador. Notera att täckbrädan ska vara så bred att den går in över den första dalen i takpannorna, så att inte regnvattnet kan rinna in bakom.

Relaterade artiklar

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • Byt till aluminiumprofiler

  Byt till aluminiumprofiler

  13/07 VIDEO: Även om det är lättare att använda trä till vindskivorna som avslutar taket bör du överväga att byta ut toppbrädan mot en aluminiumprofil.

 • Du ska vara rädd om dina vindskivor

  Du ska vara rädd om dina vindskivor

  04/06 Det är dekorativt med vita vindskivor på ett rött hus. Men skivornas uppgift är att skydda taket mot regn och snö. Därför ska du vara rädd om dem.

  Svårighet 3/4
 • Du ska vara rädd om dina vindskivor

  Du ska vara rädd om dina vindskivor

  16/09 Det är dekorativt med vita vindskivor på ett rött hus. Men skivornas uppgift är att skydda taket mot regn och snö. Därför ska du vara rädd om dem.

  Svårighet 3/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss