Cookie- och Sekretesspolicy


Byta takfotsbräda

Takfoten har ruttnat eftersom den inte sitter helt inne under taket. Därmed kan regnvattnet ta sig in under taket och ner i brädan, som inte håller särskilt länge.

Brädan ska plockas bort helt och en ny monteras på rätt sätt. På grund av den felaktiga konstruktionen har det samlats en massa blad och fågelbon bakom. Det ökar nedbrytningshastigheten.

Nu är det bara att mäta upp för en ny takfotsbräda, lika lång som taket är brett. Här har vi 3,45 m längd och 14,5 cm höjd. Hantverkaren har därför valt att använda tryckimpregnerat furu i dimension 25x150 mm.

Det är en stor fördel att kunna använda en enda bräda till takfot. Då undviker man förruttnelseangrepp i skarven. Köp därför virke av rätt dimension. Längden markeras och plankan kapas till, men är inte klar att monteras.

Först ska den hållas upp vid sin slutliga placering och hantverkaren markerar var takfoten ska göras fast vid taksparrarna. Åter på arbetsbänken förlängs markeringarna vinkelrätt över brädan, eftersom det inte ska sitta några skruvar eller spikar i toppen.

Det är en bra idé att montera en aluminiumprofil på brädans överkant som ett extra skydd mot vatten. Spika först fast profilen i takfotsbrädans ena ände. Sätt sedan ihop profilerna så att de klickar ihop i fogen. Spika sedan fast profilen ordentligt på båda sidor om fogen, men inte i själva fogen.

Resten av profilen spikas med en spik per halvmeter och slutligen i takfotsbrädans andra ände. Den utstickande aluminiumprofilen sågas av med en bågfil. Takfotsbrädan lyfts upp och aluminiumprofilen trycks på plats. Sen kan brädan göras fast med spik och skruvar.

Här använder vi en spikpistol med spikar som är tre gånger så långa som brädan är tjock. Använder du skruvar ska de också vara tre gånger så långa och i vare sig man använder spikar eller skruvar ska de vara rostfria. Två skruvar eller spikar ska in i varje taksparre. Takfotsbrädan är på plats och nu kommer inte regnvattnet att kunna tränga in i bakkanten.

Relaterade artiklar

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  13/09 VIDEO: Takläkt ska helst placeras med förskjutna fogar när man förlänger dem, så att man inte får för många fogar efter varandra på en och samma sparr. Detta för att taket ska bli så starkt som möjligt.

 • SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  13/09 VIDEO: Oavsett vilken taktäckning du väljer måste man mäta upp för takläkten på alla sparrar. Hantverkaren har ett litet knep som gör det jobbet lite enklare.

 • SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  13/09 VIDEO: Stormsäkring i form av vindavstyvning görs för att inte bygget ska skeva, taket lyftas eller rent av blåsa av. Vi använder en färdig lösning med en uppsättning beslag och 40 mm spikband.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss