Cookie- och Sekretesspolicy


Lägg fibercement

Plattor av fibercement är ett stabilt takmaterial som går snabbt att lägga. Just de här plattorna kallas B7 och väger inte mer än 9 kilo. De finns i flera färger som till exempel svartblå, rödbrun och tegelröd.


Vill man vara helt säker på att regnvatten inte ska leta sig in bakvägen är det en bra idé att montera ett självklistrande tätningsband överst på plattorna när man monterat dem.

Plattor av fibercement monteras nerifrån och plattan rättas in så att den sticker ut 6 cm över takfoten. Sedan skruvas den fast i nederkant i läkten. Nästa platta läggs på plats och ska överlappa med en våg.

Återigen kontrollerar takläggaren att avstånden stämmer innan han skruvar fast plattan. Det är viktigt att lägga plattorna exakt på plats, inte minst när man använder plattor med förborrade hål, som här. Hålen ska ligga precis mitt för läkten.

När man arbetar sig vidare uppåt mot nocken är det nästan omöjligt att lägga plattorna fel. Man ska bara passa ihop de snedskurna kanterna. Överlappet är 15 cm och takläggaren kan nu skruva i ännu en skruv.

Det är inte svårt, eftersom hålen i överkant av den undre plattan är något större. För att underlätta arbetet har takläggaren monterat en hyls-bit på sin skruvdragare, men du kan självklart också använda en hylsnyckel.

Skruvarna till taket av fibercement kan köpas med färdigmonterade brickor, så att man inte måste lägga tid på att lägga ihop skruv och bricka.När du väl hittat rytmen flyter arbetet på ganska snabbt.

Kom bara ihåg att kontrollmäta med jämna mellanrum så att taket inte drar snett. Var noga med att inte dra åt skruvarna för hårt, så att skivan trycks ihop, eftersom det ökar risken för läckage. När de första nedre plattorna lagts går det snabbt att arbeta sig uppåt och åt sidorna.

Skruvarna ska hålla i många års väder och vind, men vill man att de ska passa bättre till takplattorna och dessutom hålla ännu bättre kan man fästa särskilda plasthattar på dem, som knackas på plats med en hammare.

Relaterade artiklar

 • Enkelt tak av plåt

  Enkelt tak av plåt

  14/07 VIDEO: I den här demonstrationsmonteringen får du se hur lätt det går att lägga stålpannor modell Decra.

 • GUIDE: Välj rätt plåtskivor

  GUIDE: Välj rätt plåtskivor

  09/05 Plåtskivor är lätta att arbeta med och ett billigt och populärt val till både tak och fasad. Här får du en översikt över vilka typer du kan välja mellan.

 • PROJEKT: Nytt tak på det enkla sättet

  PROJEKT: Nytt tak på det enkla sättet

  10/04 Takskivor av fibercement kan läggas på alla småhus och är ett spännande alternativ till tunga takpannor av tegel eller betong.

  Svårighet 3/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss