Cookie- och Sekretesspolicy


Var rädd om papptaket

Det är lätt att lägga ett papptak, och det håller i åratal – om du bara är rädd om det! Här får du de bästa tipsen för perfekt och nödvändigt underhåll av taket.När man inte ser taket, tänker man inte på det. Det fungerar fint i många år, men plötsligt regnar det in – för man har glömt underhållet. Även om papptak ofta håller i 40 år eller mera, så är det viktigt att man är rädd om det. För att underhålla taket rätt måste man veta om det är av tjärpapp eller asfaltpapp eftersom de kräver olika produkter. Tjärpapp är numera rätt ovanlig (här är det asfaltpapp). Jobbet klarar du säkert på en helg, men glöm inte att planera jobbet så att du vet vilka redskap och medel du behöver för att klara av arbetet. Utgiften blir rätt liten och när du är klar kan du sova tryggt, även om regnet står som spön i backen. En solig vårhelg är en utmärkt tidpunkt. Värmen gör papptaket lite mjukt och då spricker det inte så lätt när du går på det. Och är det varmt ute, är det enklare att fördela takmassan. Lägg för övrigt märke till att du kan välja mellan produkter som löses med lacknafta och vatten. De senare räcker längre och är miljömässigt bättre val.

LAGA ALLA SKADOR:


1. Kolla om takpappen har bubblat upp

Bubblan kommer förr eller senare att spricka, så det är lika bra att laga den nu. Skär försiktigt ett kryss i bubblan, och endast i den övre pappen. Är bubblan stor skär du längs linjal för att det ska bli rakt.

2. Vik upp de fyra flikarna

men se upp så att de inte bryts loss. Om pappen känns styv värmer du den med varmluftspistol. Lägg på takkitt eller värm upp även underlagspappen. Därefter kan du pressa ihop de två pappskikten.

3. Lagningen förstärks med tejp

Skär till ett lagom antal bitar byggtejp i lagom längd och lägg dem som ett kors där du har skurit i takpappen. Avsluta med att pressa ner tejpen ordentligt så den sluter tätt mot överpappen.

FRÄSCHA UPP FOGAR:


1. Alla rörgenomföringar kontrolleras extra noga

Det gäller även övergångar mot t.ex. skorsten och vindskivor. Gamla fogar är säkert torra och då finns det risk för sprickor. Täta med takkitt, antingen med fogpistol eller med spackel.

2. Pressa ner massan i sprickorna

Om du doppar fingret i diskmedel så fastnar inte takkittet på fingret, om du använder det att pressa ner massan med. Ta med dig en flaska upp på taket.

NY TAKMASSA:


1. Skarvarna mellan pappvåderna

är det sista som ska kontrolleras innan du behandlar hela taket. Om du tycker skarvarna ser dåliga ut, kan du spackla över dem med takkitt och täta med bitumentejp. Då kan du vara säker på att det blir tätt.

2. Nästa steg är att stryka hela taket med primer

Det är nödvändigt för att täckmassan ska fästa optimalt. Innan primern fördelas, borstas taket rent med sopborste. Fördela primern med sopborste. Låt dem torka över natten.

3. När primern har torkat fortsätter du med täckmassa

Stryk hela taket och snåla inte när du lägger på massan. Häll ut massan i strängar direkt från burken och fördela den med sopborsten. När massan har torkat skyddar den taket i många år.

Relaterade artiklar

 • Nytt exklusivt tak på två dagar

  Nytt exklusivt tak på två dagar

  04/09 Takpapp brukar vara ganska trist. Men nu kan du själv lägga ett papptak som ser exklusivt ut. Och det tar bara två dagar! Här ser du hur.

  Svårighet 1/4
 • Laga hål i papptaket

  Laga hål i papptaket

  02/09 Hål i papptak måste genast lagas, innan vattnet förstör den underliggande träkonstruktionen. Vi visar hur.

 • Nytt tak utan besvär

  Nytt tak utan besvär

  25/06 Med självhäftande takpapp har det blivit en enkel sak att lägga nytt tak – utan någon riskabel brännare. Här ser du hur ska göra.

  Svårighet 2/4
 • GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

  GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

  31/07 Det finns massor av varianter om du själv vill lägga nytt tak på ditt hus. Vi har hittat fem tak som det går utmärkt att lägga själv.

 • Nya material ger takkupan evigt liv

  Nya material ger takkupan evigt liv

  30/07 Sluta måla och lappa den gamla takkupan! Med fönster i plast, sidor av fibercement, aluminiumprofiler och taktäckning utan bly får den evigt liv.

  Svårighet 4/4
Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Var rädd om papptaket

Svårighetsgrad

Svårighet 2/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss