Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Välj rätt takpapp till ditt tak

Takpapp är en populär takbeläggning på både villor och andra byggnader som skjul, uthus, garage med mera. Taket blir snyggt och det är lätt att arbeta med materialet. Det finns i flera varianter, bland annat självhäftande, och det läggs i ett eller två skikt. Här visar vi hur du väljer rätt takpapp.

Takpapp - välj rätt takpapp till ditt takTAKPAPP: Du kan köpa takpapp i rullar och som skivor. Båda typerna är lättlagda.

VAD ANVÄNDS TAKPAPP TILL?
Takpapp - välj rätt takpapp till ditt tak VILLOR OCH SMÅHUS
Takpapp är ett populärt material för takbeläggning. Det ger ett snyggt tak och är ett lätt material. Därför kan det läggas på alla tak, oavsett lutning.
Takpapp - välj rätt takpapp till ditt tak CARPORTAR OCH GARAGE
Det är givet att du också kan lägga takpapp på carportar och garage i ett eller två skikt. Många väljer takpapp även om taket är nästan platt.
Takpapp - välj rätt takpapp till ditt tak SKJUL OCH LEKSTUGOR
Skjul, uthus och lekstugor förses ofta med takpapp. Det är ju lättlagt och takkonstruktionen behöver inte vara så kraftig eftersom papp är ett lätt material.


VAR ANVÄNDS TAKPAPP?

Takpapp läggs nästan alltid i två skikt. Underlagspappen läggs parallellt med takfoten och ytpappen läggs från nocken och neråt.

På uthus och andra enkla byggnader kan det räcka med endast ett skikt takpapp. Längs takfoten fästs en takfotsplåt som ska leda ut regn- och smältvatten till hängrännan.

Takpapp - välj rätt takpapp till ditt tak

Lägger du två skikt ska underlagspappen läggas under takpfotsplåten, annars kan du lägga pappen över plåten. Innan du lägger nästa våd ska den första fästas med pappspik som sätts i sicksackmönster på var 10:e cm.

Takpapp - välj rätt takpapp till ditt tak

Nästa våd tas fram, skyddspappen dras av och pappen läggs så att den täcker spikraden och sedan fortsätter läggningen på samma sätt upp till nocken.

VIKTIGT OM TAKPAPP!

När du arbetar med takpapp går det inte att undvika att då kladda med flytande takmassa då att det kommer på kläderna. Fläckarna kan inte tvättas bort så använd alltid skyddskläder eller kläder som kan kasseras när de har använts.

SPECIELLT OM TAKPAPP

Läggning av takpapp bör alltid ske vid varmt väder (minst 10 grader). Värmen gör takpappen mjukare och fästmassan binder bättre. Blir det för varmt kan du trampa sönder takpappen. I så fall bör du vänta till kvällen med arbetet.

VARIANTER AV TAKPAPP
Varianter av takpapp ETT SKIKT SJÄLVHÄFTANDE
Takpapp som är självhäftande används företrädesvis av gör-det-självare. Den kan läggas på tak med ner till 5 graders lutning. Finns i rulle med allt du behöver, även spikar och klister.
Varianter av takpapp TVÅ SKIKT SJÄLVHÄFTANDE
På de allra flesta hus lägger man två skikt. Först underlagspappen som spikas fast och sedan ytpappen som är självhäftande och läggs från nock till takfot.
Varianter av takpapp TVÅ SKIKT FÖR SVETSNING
Yrkesfolk, alltså takläggare, använder nästan alltid takpapp som ska svetsas ihop med hög värme. Takpapp finns i olika kvaliteter och de dyraste är de mest flexibla att arbeta med.
Varianter av takpapp SHINGEL
Singel är små skivor av takpapp och även de finns i olika utföranden, halvrunda, spetsiga och raka. Bör helst inte läggas utan underlagspapp man kan göra det på enkla uthus etc.
Varianter av takpapp MILJÖVÄNLIG TAKPAPP
Det finns också miljövänlig takpapp eftersom det suger åt sig och neutraliserar hälsovådliga NOx-partiklar från bilar och braskaminer. Finns både i rullar och som shingel.


DIMENSIONER PÅ TAKPAPP:

Rullar med takpapp har nästan alltid en bredd som gör att en meter papp täcker 0,9 kvadratmeter.

■ Längd: Ofta 5–8 meter.
■ Bredd: Ofta 1 meter.

Shingel finns i paket som räcker till 2–3 kvadratmeter.

TILLBEHÖR TILL TAKPAPP

När du lägger takpapp behöver du nästan alltid en hel del tillbehör, till exempel en takfotsplåt som ser till att regn- och smältvatten styrs ut i hängrännan. Du behöver kanske också en takhuv och särskilda ventiler för ventilation. Om du har satt upp vindskivor så kan du skydda dem med en vattbräda eller ersätta den med diverse beslag och profiler.

Tillbehör till takpapp

Du kan köpa tillbehör på samma ställen som du köper takpapp, men beställ i god tid för det är ju inte säkert att tillbehören är lagervara.

Relaterade artiklar

 • Så här lägger du takpapp

  Så här lägger du takpapp

  22/03 Modern takpapp är lätt att fästa och det är enkelt att få fina resultat. Den kan formas så att den passar nästan alla tak. Vi visar dig hur du lägger den!

 • Lägga takpapp

  Lägga takpapp

  24/08 VIDEO: Takpapp är bland det enklaste man kan använda som takbeläggning. Och man behöver inte oroa sig för gasbrännare och tjära när man lägger det. I dag finns det takpapp med självklistrande fogar, så att du kan lägga det ...

 • Limma takpappen

  Limma takpappen

  14/07 VIDEO: Om du vill slippa använda en gasolbrännare kan du i stället köpa en särskild takpapp där man bara behöver pressa ihop fogarna.

 • Lägg takshingel

  Lägg takshingel

  13/07 VIDEO: Vill du ha ett tak som både ser spännande och snyggt ut kan du använda shingel. Takläggaren visar här hur man lägger det.

 • Laga sprickor i takpapp

  Laga sprickor i takpapp

  13/07 VIDEO: Har du ett tak av tjärpapp är det bra att leta efter sprickor med jämna mellanrum.En av fogarna har lossnat i det här taket.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss