Cookie- och Sekretesspolicy


Limma takpappen

Om du vill slippa använda en gasolbrännare kan du i stället köpa en särskild takpapp där man bara behöver pressa ihop fogarna.


Metoden med ett enda lager takpapp kan användas som beläggning på nya tak, eller för att täcka in befintlig takpapp. Väljer du att lägga pappen i ett lager direkt på takbrädorna måste taklutningen vara minst 20 grader.

Lägger du den på ett befintligt papptak räcker det med 5 graders lutning. Takläggaren börjar med att rulla ut takpappen från taknocken och neråt. Pappen skärs av så att den sticker ut några centimeter för långt.

Pappen är försedd med en folietäckt självklistrande remsa längs ena sidan. Folien dras nu av och pappen fästs med spik längs remsan. Man ska alltid spika korsvis med ett avstånd på 6 cm mellan spikarna. Nu kan nästa våd takpapp rullas på.

Takläggaren ser till att pappen läggs så att den täcker limkanten på den första våden. Nu upprepas samma procedur – folien avlägsnas och hela remsan spikas fast. När den andra våden papp är fastspikad tar takläggaren bort den folie som sitter på dess undersida.

Då limmas de båda våderna ihop och fogen blir tät. Takläggaren trampar till ordentligt längs överlappet så att limmet verkligen biter ordentligt. För att lättare kunna skära till pappen värmer takläggaren sin mattkniv med en gasolbrännare.

Nu går det lätt att skära längs kanten och avlägsna överskjutande papp. Nu ska man göra fast takpappen längs takfoten. Här använder takläggaren ett särskilt klister för takpapp som förs på både på tak och takpapp.

Pappen trycks ner mot taket och på några få sekunder sitter pappen orubbligt fast. Ska du lägga ett tak av tjärpapp är förklistrade våder ett bra alternativ om du inte vill arbeta med en gasolbrännare.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Välj rätt takpapp

  GUIDE: Välj rätt takpapp

  26/09 Takpapp är en mycket populär takbeläggning på både hus, skjul, carportar med mera. Här visar vi hur du väljer rätt takpapp till ditt tak.

 • Lägga takpapp

  Lägga takpapp

  24/08 VIDEO: Takpapp är bland det enklaste man kan använda som takbeläggning. Och man behöver inte oroa sig för gasbrännare och tjära när man lägger det. I dag finns det takpapp med självklistrande fogar, så att du kan lägga det ...

 • Lägg takshingel

  Lägg takshingel

  13/07 VIDEO: Vill du ha ett tak som både ser spännande och snyggt ut kan du använda shingel. Takläggaren visar här hur man lägger det.

 • Laga sprickor i takpapp

  Laga sprickor i takpapp

  13/07 VIDEO: Har du ett tak av tjärpapp är det bra att leta efter sprickor med jämna mellanrum.En av fogarna har lossnat i det här taket.

 • Lägg ett nytt tak av tjärpapp

  Lägg ett nytt tak av tjärpapp

  13/07 VIDEO: I det här projektet ska vi byta det gamla garagetaket mot ett nytt. Du lär dig hur du på enklaste sätt tar bort den gamla takbeläggningen och förbereder taket för en ny beläggning av tjärpapp.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss