Cookie- och Sekretesspolicy


Lägg takshingel

Vill du ha ett tak som både ser spännande och snyggt ut kan du använda shingel. Takläggaren visar här hur man lägger det.


Shingel kan läggas antingen direkt på kryssfanérskivor eller ovanpå befintlig takpapp. Längs takfoten ska man lägga en remsa ytpapp. Takläggaren börjar med att markera.

Först tar han ut mitten på taket och mäter sedan 50 cm, eller motsvarande en halv shingel, åt ena sidan. Samma markeringar sätts av i taknocken. De fyra markeringarna förbinds parvis med hjälp av en snörslå så att man får två parallella streck.

Vid takfoten markerar takläggaren 2 cm upp längs vardera kortsidan och slår ett streck mellan dem med snörslån. Den första shingelremsan läggs nu upp mitt på taket, och takläggaren ser till att remsans botten ligger i linje med det vågräta strecket längs takfoten.

Sedan spikas shingeln fast i taket. Det ska fästas spik i sidorna, samt ovanför de två urklippen. Se till att spikarna hamnar så att de döljs av efterföljande shingelplattor.

Nästa remsa shingel läggs an mot den första och den spikas fast på samma sätt. I fogarna hamnar det med andra ord två spikar precis intill varandra. Ute längs takets sidor finns det inte plats för en hel remsa shingel, så här skär takläggaren helt enkelt bort den överskjutande delen.

När första raden ligger markerar takläggaren för följande varv. Takläggaren mäter avståndet från remsans botten till urklippet. Remsorna ska läggas så att shingelns underkanter ligger i linje med botten av urklippet på den underliggande shingeln.

Nu avsätts måtten längs taket hela vägen upp till nocken. Takläggaren markerar sedan med snörslån vid varje markering. Nästa varv med shingel ska läggas mot det andra strecket, som är förskjutet 50 cm i förhållande till mittlinjen.

Således förskjuts varje varv med en halv shingel, vilket ger ett vackert mönster. Därpå arbetar takläggaren sig åter ut mot sidorna.I det tredje varvet börjar takläggaren återigen från takets mittlinje.

Alltså förskjuts bara vartannat varv. Shingel är ett enkelt och vackert alternativ till vanlig tjärpapp. Och om du monterar den enligt takläggarens anvisningar får du snabbt lagt ett tak som du kan ha glädje av i många år.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Välj rätt takpapp

  GUIDE: Välj rätt takpapp

  26/09 Takpapp är en mycket populär takbeläggning på både hus, skjul, carportar med mera. Här visar vi hur du väljer rätt takpapp till ditt tak.

 • Lägga takpapp

  Lägga takpapp

  24/08 VIDEO: Takpapp är bland det enklaste man kan använda som takbeläggning. Och man behöver inte oroa sig för gasbrännare och tjära när man lägger det. I dag finns det takpapp med självklistrande fogar, så att du kan lägga det ...

 • Limma takpappen

  Limma takpappen

  14/07 VIDEO: Om du vill slippa använda en gasolbrännare kan du i stället köpa en särskild takpapp där man bara behöver pressa ihop fogarna.

 • Laga sprickor i takpapp

  Laga sprickor i takpapp

  13/07 VIDEO: Har du ett tak av tjärpapp är det bra att leta efter sprickor med jämna mellanrum.En av fogarna har lossnat i det här taket.

 • Lägg ett nytt tak av tjärpapp

  Lägg ett nytt tak av tjärpapp

  13/07 VIDEO: I det här projektet ska vi byta det gamla garagetaket mot ett nytt. Du lär dig hur du på enklaste sätt tar bort den gamla takbeläggningen och förbereder taket för en ny beläggning av tjärpapp.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss