Cookie- och Sekretesspolicy


Lägga takpapp

Takpapp är bland det enklaste man kan använda som takbeläggning. Och man behöver inte oroa sig för gasbrännare och tjära när man lägger det. I dag finns det takpapp med självklistrande fogar, så att du kan lägga det enkelt själv och samtidigt vara helt säker på att det håller tätt.

Här ska hantverkaren visa hur man lägger självklistrande takpapp på ett tack av vattenfast kryssfanér. Börja med att mäta ut den längd som ska användas och skär av med en vass hobbykniv. Lägg en bräda under så att du inte förstör kniven.

Den är typen av takpapp heter Top Safe och det följer med en särskild takfotsplåt, som ska monteras kant i kant med den nedre delen av takbeklädnaden. Takfoten är en asfaltsbelagd aluminiumprofil som spikas på med 2,5x20 mm pappspik.

Nästa takfotsplåt ska överlappa den första. Profilerna har små tappar som passar i varandra, så du behöver inte tveka om hur långt överlappet ska vara. Slå i en spik var 10 centimeter, så att du är säker på att takfoten sitter fast ordentligt. I övergången mellan vindskivorna och taket ska det monteras lämpliga trekantslister. Här använder vi en i måttet 40x40 mm. Den sågas till så att den går lodrätt upp från takfoten, ca 1 cm från takfotens nedre kant. När listen sågats till monteras den med 4x60 mm skruvar. Trekantslisten gör att det blir en mjuk övergång mellan tak och vindskiva. Den hindrar också vatten från att tränga in under pappen, när vindskivan väl täckts.

Nu kan den första pappvåden läggas på plats. Se till att den täcker trekantslisten och sticker upp en aning över vindskivan. Om du slår i en pappspik till hälften är det lättare att kontrollera pappvåden när du rullar ut den. Den nedre våden ska följa takfotens kant.

Slå nu i en pappspik i andra ände och kontrollera så att våden sitter rätt hela vägen. Takpappen fästs med pappspik som slås ner i överkant var 10 cm.. Dra nu bort skyddsplasten från takfotsplåten och längs pappvådens nedre kant. Ta lite i taget och tryck fast pappen på takfotsplåtens tjärunderlag.

Spika nu fast pappen mot trekantslisten med 10-15 cm avstånd mellan spikarna. Skär av den papp som sticker upp över vindskivan. Använd en hobbykniv.Första våden är lagd och nu kan nästa rullas på. Den placeras så att de självklistrande områdena på de olika våderna överlappar.

Den här våden monteras som den första med pappspikar var 10-15 cm i överkanten och längs vindskivorna. Överskjutande papp skärs av längs med vindskivan. Nu ska de båda våderna klistras ihop. Det gör man enkelt genom att dra av skyddsplasten på båda våderna samtidigt och trycka dem mot varandra och ner mot underlaget.

Fortsätt med att ta bort plasten bit för bit på båda våderna och tryck ihop dem ordentligt. Var noga, för det går inte att justera i efterhand. Klistret är så starkt att inte ens den mest muskulöse hantverkare kan dra isär det. Avslutningsvis kan du monter en täckbräda över vindskivan, eller investera i en aluminiumprofil som täcker både vindskivan och pappen.

Den här nya typen av takpapp kan läggas på ett underlag av plankor eller kryssfanér på nya tak som lutar minst 1 till 5, det vill säga 20 cm per meter. Eller direkt på ett äldre papptak med spikbart underlag som lutar 1 till 20m, alltså 5 cm per meter. Rullarna finns i 7 m längder och 1 meters bredd. Pappen finns i kolsvart, svart och ljusgrått.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Välj rätt takpapp

  GUIDE: Välj rätt takpapp

  26/09 Takpapp är en mycket populär takbeläggning på både hus, skjul, carportar med mera. Här visar vi hur du väljer rätt takpapp till ditt tak.

 • Limma takpappen

  Limma takpappen

  14/07 VIDEO: Om du vill slippa använda en gasolbrännare kan du i stället köpa en särskild takpapp där man bara behöver pressa ihop fogarna.

 • Lägg takshingel

  Lägg takshingel

  13/07 VIDEO: Vill du ha ett tak som både ser spännande och snyggt ut kan du använda shingel. Takläggaren visar här hur man lägger det.

 • Laga sprickor i takpapp

  Laga sprickor i takpapp

  13/07 VIDEO: Har du ett tak av tjärpapp är det bra att leta efter sprickor med jämna mellanrum.En av fogarna har lossnat i det här taket.

 • Lägg ett nytt tak av tjärpapp

  Lägg ett nytt tak av tjärpapp

  13/07 VIDEO: I det här projektet ska vi byta det gamla garagetaket mot ett nytt. Du lär dig hur du på enklaste sätt tar bort den gamla takbeläggningen och förbereder taket för en ny beläggning av tjärpapp.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss