Cookie- och Sekretesspolicy


Laga sprickor i takpapp

Har du ett tak av tjärpapp är det bra att leta efter sprickor med jämna mellanrum. En av fogarna har lossnat i det här taket.


Takläggaren börjar med att värma upp befintlig takpapp med en gasolbrännare. Då förångas vattnet som runnit in. Ytan ska vara helt torr och fri från smuts innan sprickan lagas.

Takläggaren lägger nu en bit ytpapp över skadan. Biten anpassas så att den sticker ut minst 10 cm åt alla håll från skadan räknat. I bakkant skärs hörnen av från lagningsbiten. Då rinner vattnet lättare av från lagningen.

Takläggaren lyfter upp ena sidan av lagningsbiten och värmer upp både befintlig takpapp och lagningsbiten genom att långsamt röra lågan uppåt och neråt längs lagningen. Samma sak upprepas på andra sidan.

När pappen trycks ner i taket ska den vara så varm att det trycks ut lite asfalt ur fogen. Den sista biten som svetsas kan med fördel hållas upp med en hobbykniv eller ett annat verktyg.

Då går det att värma pappen över hela ytan. Man ska svetsa i omgångar på små områden åt gången. Det är aldrig bra att värma hela lagningsbiten och direkt lägga på den. Nu är skadan lagad och taket är åter tätt.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Välj rätt takpapp

  GUIDE: Välj rätt takpapp

  26/09 Takpapp är en mycket populär takbeläggning på både hus, skjul, carportar med mera. Här visar vi hur du väljer rätt takpapp till ditt tak.

 • Lägga takpapp

  Lägga takpapp

  24/08 VIDEO: Takpapp är bland det enklaste man kan använda som takbeläggning. Och man behöver inte oroa sig för gasbrännare och tjära när man lägger det. I dag finns det takpapp med självklistrande fogar, så att du kan lägga det ...

 • Limma takpappen

  Limma takpappen

  14/07 VIDEO: Om du vill slippa använda en gasolbrännare kan du i stället köpa en särskild takpapp där man bara behöver pressa ihop fogarna.

 • Lägg takshingel

  Lägg takshingel

  13/07 VIDEO: Vill du ha ett tak som både ser spännande och snyggt ut kan du använda shingel. Takläggaren visar här hur man lägger det.

 • Lägg ett nytt tak av tjärpapp

  Lägg ett nytt tak av tjärpapp

  13/07 VIDEO: I det här projektet ska vi byta det gamla garagetaket mot ett nytt. Du lär dig hur du på enklaste sätt tar bort den gamla takbeläggningen och förbereder taket för en ny beläggning av tjärpapp.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss