Cookie- och Sekretesspolicy


Betongpannor

Takpannor av betong är ett billigt alternativ till det klassiska lerteglet. Avståndet mellan takläkten är A och O när du lägger takpannor.


Det följer alltid med en bruksanvisning när man beställer sten. Där anges avståndet. Var mycket noga med måtten – det skiljer en del mellan olika fabrikat. Här lägger takläggaren betongpannor som monteras med beslag.

Det finns olika typer av beslag. Vilket man väljer är en smaksak. Det här beslaget klämmer fast pannan i läkten, så man behöver inga verktyg. Men takläggaren föredrar att använda de här beslagen, som spikas fast i läkten.

Börja med att lägga pannorna nerifrån takfoten. Det är viktigt att stenarna ligger helt tätt, fals i fals, så att taket sluter tätt. Beslagen läggs in i falsen och den andra änden spikas fast i läkten. Som man kan se här håller beslaget fast två pannor i taget.

Beslag slås i för varannan panna, medan varje panna ska fästas längs sidorna, nocken och takfoten. Betongpannorna ska läggas från höger åt vänster, så att falsarna kan passas i varandra vartefter.

Taket måste ha en lutning på minst 15 grader för att man ska kunna använda betongsten. Betongpannor kan användas till både uthus och garage. Lägger man pannorna på ett undertak går det bra att använda dem även till året runt-bostäder.

Relaterade artiklar

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  13/09 VIDEO: Takläkt ska helst placeras med förskjutna fogar när man förlänger dem, så att man inte får för många fogar efter varandra på en och samma sparr. Detta för att taket ska bli så starkt som möjligt.

 • SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  13/09 VIDEO: Oavsett vilken taktäckning du väljer måste man mäta upp för takläkten på alla sparrar. Hantverkaren har ett litet knep som gör det jobbet lite enklare.

 • SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  13/09 VIDEO: Stormsäkring i form av vindavstyvning görs för att inte bygget ska skeva, taket lyftas eller rent av blåsa av. Vi använder en färdig lösning med en uppsättning beslag och 40 mm spikband.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss