Cookie- och Sekretesspolicy


Så lägger man Fastlock-skivor

Om du vill ha ett tak som är tätt, släpper igenom ljus och samtidigt är lätt att lägga är ett plasttak en bra idé. Ett av de enklaste att montera är Fastlock-taket. Med ett sånt behöver du inte borra ett enda hål i skivorna. Det klickas ihop.Här demonstrerar hantverkaren hur man lägger ett Fastlock-tak.

Mellan taksparrarna, som är 45x95 mm, får det vara upp till en meters avstånd från mittpunkt till mittpunkt. Läkten ska vara minst 73x38 mm och hantverkaren monterar dem med 5x100 mm climate-skruvar. En skruv genom varje läkt ner i sparren räcker.Han börjar med att montera den första läkten högst upp.

Sedan monterar han den nedre läkten. Den ska sitta kant i kant med sparrarnas ändar, så att takfotsbrädan som monteras senare hamnar helt lodrätt. Det utför man enklast genom att hålla tumstocken mot sparrens ände och flukta den med läktens överkant.

Hantverkaren drar i den första skruven direkt, så att läkten blir lättare att kontrollera. När den nedre läkten är fäst mäter han från mitten av den övre läkten till överkanten på den nedre läkten. Här är måttet 130 cm. Det måttet halveras och hantverkaren sätter ett märke där den mittersta läkten ska placeras.

Även den fästs med en skruv ner i vardera sparren. Innan man monterar Fastlock-skivorna bör man först ha fäst takfotsbrädan och rännjärnen till stuprören. Det är mycket lättare än att försöka placera dem i efterhand. Takfotsbrädan placeras så att överkanten följer taklutningen, här är tumstocken en utmärkt hjälp. Med takfotsbräda och rännjärn på plats är det dags att mäta ut för de beslag som skivorna ska sitta på.

Hantverkaren mäter 21 cm in från läktens ändar och markerar. Även den översta läkten märks upp. Med hjälp av en rätbräda eller ett långt vattenpass markeras övriga läkt mellan de två punkterna. Skruvarna som ska hålla fast skivorna placeras längs strecket. Beslagen kan också monteras med spik, men hantverkaren väljer här att dra fast dem med 3,5 x 50 mm skruv. Väljer man spik ska den hålla samma dimensioner.

När det första beslaget är fäst blir det fortsatta arbetet mycket lättare. Det följer med ett antal avståndsbeslag som håller rätt mått till nästa beslag. Därmed går arbetet snabbare än om man fått mäta ut för beslagen. Och resultatet blir exakt. Nu kan den första skivan monteras.

I skivan ska sticka ut 3 cm över stuprörets innerkant. Då löper regnvattnet rakt ner i takrännan och varken utanför eller innanför den. Nu när allt förarbete är gjort är det det bara att klicka på skivorna en efter en. Det går inte att vända skivorna fel, eftersom de se olika ut i de olika ändarna. Den vänstra är större för att kunna lappa över föregående skiva.

Det smarta klicksystemet håller helt tätt och man behöver inte en enda skruv för att hålla skivorna på plats. Man behöver bara skruva fast skivorna längs sidorna. Men det gör man enkelt genom att montera de medföljande beslagen med en enda spik. Det behövs bara ett beslag i vardera läkten.

När taket är lagt är det bara att ta bort skyddsfilmen och glädja sig över det nya taket. Det finns helt genomskinliga Fastlock-skivor, men även vita, blå, gula, gröna, grå och röda. Varje skiva är 20 cm bred och finns i längder på 300, 350, 400, 450, 500 eller 600 centimeter. Andra mått finns som beställningssortiment.

Relaterade artiklar

 • Lägg ett Decra-tak

  Lägg ett Decra-tak

  24/08 VIDEO: Decra är ett bra alternativ till tegeltak. Takskivorna byggs upp kring en stark stålkärna, men är ändå mycket lättare än tegel. Decra-tak kräver i gengäld att man är väldigt noga med både uppmätning och placering av ...

 • GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

  GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

  31/07 Det finns massor av varianter om du själv vill lägga nytt tak på ditt hus. Vi har hittat fem tak som det går utmärkt att lägga själv.

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  13/09 VIDEO: Takläkt ska helst placeras med förskjutna fogar när man förlänger dem, så att man inte får för många fogar efter varandra på en och samma sparr. Detta för att taket ska bli så starkt som möjligt.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss