Cookie- och Sekretesspolicy


Lägg ett Decra-tak

Decra är ett bra alternativ till tegeltak. Takskivorna byggs upp kring en stark stålkärna, men är ändå mycket lättare än tegel. Decra-tak kräver i gengäld att man är väldigt noga med både uppmätning och placering av takläkten.

Läkten till ett Decra-tak ska sitta med exakt 36,9 cm avstånd, mätt från underkanten. Hantverkaren börjar med att mäta upp för den nedre läkten, som ska vara kortare, eftersom den sticker ut över takrännan.

Härifrån mäts exakt 36,9 cm upp till underkanten av nästa läkt. Krysset markerar att läkten ska ligga precis på strecket. Det är helt avgörande att man håller måtten. Annars hamnar Decra-pannorna fel. Samma exakta mått sätts av på sparren i motsatt ände. Med hjälp av ett vattenpass eller ett rätbräde som placeras på de två märkena kan hantverkaren nu markera på den mittersta läkten.

Med hjälp av ett vattenpass eller en rätbräda som placeras på de två märkena kan hantverkaren nu markera på den mittersta läkten. Var noga med att placera läkten med nederkanten på strecket. Vid taknocken monteras en 25x100 mm planka, där man senare placerar en Decra-panna som kapats till. Det får inte sitta någon vulst på den panna som går upp i nocken, eftersom det då skulle bli omöjligt att sluta taket.

Den första skivan lägga upp mot den övre läkten och hantverkaren mäter upp hur bred skivan som ska ligga mot nocken ska vara.Han mäter från taknockens överkant till läktens underkant. Här har vi alltså 23 cm. Nu kan skivorna monteras, men hantverkaren kontrollerar ändå en sista gång att den nedersta skivan kommer att hamna rätt – med ett utstick på 3 cm över takrännan.

Decra-pannor läggs uppifrån och ner längs hela takets bredd. Du bör alltid använda skyddsglasögon och handskar, eftersom granulatet som pannorna är klädda med är vasst och kan hamna i ögonen under monteringsarbetet.

Därefter läggs den tillkapade pannan, som är 23 cm, upp mot nocken. Pannorna kan kapas med en särskild Decra-såg, som man kan hyra. Annars går det med en cirkelsåg eller sänksåg på lågt varv och med specialklinga. Nu kan den första pannan spikas fast. Det gör man enklast med en särskild Decra-spikpistol, som kan hyras i byggvaruhuset.

Spikarna ska sättas i överlappet mellan de två skivorna och in i läkten. Det räcker med en spik i varannan bukt. Nu går arbetet undan. Nästa panna skjuts in under den föregående, så att nederkanten på den övre pannan ligger över den nya pannan. Då blir taket helt tätt.

Kontrollera att pannan ligger rätt och stöder mot läkten innan den spikas fast. Här använder vi spik som matchar pannornas färg. Det är enklast att fästa pannorna med hjälp av en spikpistol, men man kan också skruva i dem om man föredrar det. Pannorna kan oftast läggas direkt på ett äldre tak av papp eller eternit, vilket gör ett Decra-tak till ett bra alternativ vid renovering..

Relaterade artiklar

 • Så lägger man Fastlock-skivor

  Så lägger man Fastlock-skivor

  24/08 VIDEO: Om du vill ha ett tak som är tätt, släpper igenom ljus och samtidigt är lätt att lägga är ett plasttak en bra idé. Ett av de enklaste att montera är Fastlock-taket. Med ett sånt behöver du inte borra ett enda hål i ...

 • GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

  GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

  31/07 Det finns massor av varianter om du själv vill lägga nytt tak på ditt hus. Vi har hittat fem tak som det går utmärkt att lägga själv.

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  13/09 VIDEO: Takläkt ska helst placeras med förskjutna fogar när man förlänger dem, så att man inte får för många fogar efter varandra på en och samma sparr. Detta för att taket ska bli så starkt som möjligt.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss