Cookie- och Sekretesspolicy


Spännband och avstyvning

Stormsäkring i form av vindavstyvning görs för att inte bygget ska skeva, taket lyftas eller rent av blåsa av. Vi använder en färdig lösning med en uppsättning beslag och 40 mm spikband.

Stormsäkring i form av vindavstyvning görs för att inte bygget ska skeva, taket lyftas eller rent av blåsa av. Vi använder en färdig lösning med en uppsättning beslag och 40 mm spikband. Börja med att skruva ut beslagsskruven så att det senare går att spänna upp det ordentligt.

Beslaget monteras på den yttersta taksparren. Det görs fast med 50 mm ankarskruvar som fördelas jämnt i hålen. På samma sätt skruvas mottagarbeslaget fast i det diagonala hörnet. Och så likadant i de två återstående hörnen.

Förstyvningen ska alltid göras diagonalt i höjd med bjälklagets eller sparrarnas undersida. Nu behöver du en medhjälpare för att hålla måttbandet medan du mäter upp hur långt det är mellan de diagonala hörnen.

Mät från insida till insida mellan beslagen.Du kan ledigt lägga till en eller två centimeter till måttet. Då bliver det lättare att montera spikbandet. Man kan alltid kompensera genom att dra åt beslaget lite extra senare.

När spikbandet rullas ut är det smart att fixera det i ena änden, till exempel som här genom att sticka in änden under skjulets vägg. Då är det lättare att kontrollera bandet. Hantverkaren markerar var bandet ska kapas.

Det är enklast att använda en bågfil.Spikbandet rätas ut genom att man rullar ihop det åt motsatt håll. Då blir det lättare att hantera.Bandet trycks in i slitsen på beslaget. Man behöver passa in det så att hålen i beslaget passar med hålen i spikbandet. Samma sak görs i andra änden.

Notera att muttern ska sitta på översidan. Då ser dragkraften till att muttern inte arbetar sig loss med tiden.Sätter du fyra skruvar i vartdera beslaget ska det nog hålla. Skruvarna spänns med en skiftnyckel eller som här, en hylsnyckel.

Nu kan bandet spännas genom att bandspännaren dras moturs. Det behövs inte många varv innan det dras åt ordentligt. Men du får inte dra åt det för mycket ännu. Först måste det andra bandet monteras.

Till att börja med räcker det att dra åt med handkraft. Men sen behövs det en rejäl skiftnyckel. Dragkraften i avstyvningen är nästan ofattbart stor. Titta hur den ena stolpen, som lutar en aning, rätas upp helt och hållet tack vare spikbandet.

När det är tillräckligt spänt i båda ledderna låser man bandspännarna med kontramuttrarna som även de dras åt med skiftnyckel. Bandet ska vara så hårt spänt att det ligger an mot taksparrarna.

Överallt där bandet korsar en taksparre drar vi i ett par ankarskruvar. Då fördelas avstyvningen så att hela takkonstruktionen blir stabiliserad. Man kanske inte behöver förstärka ett sånt här litet skjul.

Men ska du bygga en större carport, uthus eller gäststuga bör du helt klart lägga extra resurser på en vindavstyvning.

Relaterade artiklar

 • Hur gör jag rent uppe på taket?

  Hur gör jag rent uppe på taket?

  04/04 Det är varken svårt eller farligt att tvätta taket så länge du har rätt utrustning! Vi visar dig vad du ska använda.

 • Hur gör jag rent uppe på taket?

  Hur gör jag rent uppe på taket?

  04/04 Det er hverken svært eller farligt at rense taget, hvis bare du har det rette udstyr! Vi viser dig, hvad du skal bruge.

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  13/09 VIDEO: Takläkt ska helst placeras med förskjutna fogar när man förlänger dem, så att man inte får för många fogar efter varandra på en och samma sparr. Detta för att taket ska bli så starkt som möjligt.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Hundgård på danska .. 2 gånger..

..tar upp 2 värdefulla platser bland de ...

Vinkeljärn

Var får man tag på vinkeljärn till projektet ...

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss