Cookie- och Sekretesspolicy


Sätt upp en stålskorsten

Om du inte har en murad skorsten kan du sätta in en stålskorsten som i det här fritidshuset.


När du räknat ut var du vill ha kaminen håller du ett lodsnöre mot taket för att ta ut markeringen för det hål som ska göras. Markera centrum. Börja med att borra ett 10 mm hål igenom taket. Det här huset har ett platt tak, så hantverkaren borrar hela vägen igenom.

På den här schablonen sitter en 5 cm kant runtom. Minst avståndet till brännbart material varierar från tillverkare till tillverkare – kontrollera noga. En skruvmejsel sätts mitt i schablonen och trycks igenom hålet så att hantverkaren kan markera runt schablonen.

Det är ibland svårt att veta vad som finns i mellantaket, så arbeta försiktigt. Hantverkaren gör nu först ett något större hål med en hålsåg. Då får han upp ett par fingrar och kan känna efter om något är i vägen om man vill borra upp hålet ytterligare.

Allt är okej, så han tar nu upp hålet ytterligare med en tigersåg. Nu kan han sticka upp hela handen och känna efter om det går att såga ut hela hålet. Det går bra, så han sågar hela vägen rund längs markeringen.

Ska du såga upp hål i ett tak med långt mellan de olika lagren eller med lutning bör du använda ett lodsnöre. Takisoleringen flyttas åt sidan så att man kommer åt undertaket.

Uppe på taket upprepas knepet med schablonen. Och med centrum i det lilla hål som borrades nerifrån läggs schablonen på plats och så skär hantverkaren igenom takpappen med en hobbykniv. I borrhålet får man plats med klingan på en sticksåg och nu sågas hela hålet ut.

Nu har vi ett hål igenom både innertak och yttertak. En genomföringskrage ska monteras vid innertaket. Se till att den sitter exakt i mitten, innan den görs fast med fyra skruvar.

Nu monteras skorstensröret på kaminen och tätas med glasfiberband. Det här monteringspaketet består av ytterligare en krage, en isolerad inledningsdel, en isolerad förlängningsdel och en glasfiberpackning. Dessutom en takinfattning som finns av olika modell beroende på taktyp.

Inledningssektionen förs igenom taket och ner i hålet så att den passar i skorstensröret från kaminen. Den tjocka isolerande delen ska sitta minst 25 cm från det brännbara taket.

Hantverkaren tätar hela vägen runt med ett isoleringsband. Innan arbetet fortsätter kontrollerar hantverkaren att skorstenen står i lod. Åter uppe på taket trycker han ner isolering runt röret. Takinfattningen sätts på plats och hantverkaren skär med en hobbykniv runtom så att takpappen kan lyftas bort.

Nu smetar han på ett kraftigt takpappslim och spikar sedan fast infattningen med pappspik runtom. Förlängningssektionen sätts på plats och monteras med det medföljande bandet. I toppen sätts skorstenshatten på så att man slipper regn och snö inne i skorstenen.

Slutligen monteras en krage mellan infattningen och skorstenen. Kragen spänns fast med hjälp av två skruvar. För att få fogen helt vattentät ska vi också foga med en silikonmassa för utebruk.

Fogen glättas med ett finger doppat i såpvatten och blir både tät och hållbar. Nu är skorstenen monterad, men precis som med kaminen får man inte använda den innan en sotare besiktigat och godkänt den.

Relaterade artiklar

 • Anpassa rören

  Anpassa rören

  15/07 VIDEO: När omkretsen ritats ut kan vi börja göra hålet.Det enklaste och mest skonsamma sättet att göra hål på är att använda en slagborrmaskin med exempelvis en 8 mm betongborr.

 • Laga hålet i skorstenen

  Laga hålet i skorstenen

  15/07 VIDEO: Eftersom hålet ska fyllas igen plockar vi bort den gamla genomföringen. Den sitter murad sedan många år, så muraren måste använda en mejsel för att få loss den.

 • Nya fogar kring skorstenen

  Nya fogar kring skorstenen

  13/07 VIDEO: En otät infattning till skorstenen kan snabbt leda till vattenskador om den inte repareras.Vid den här skorstenen har fogen krackelerat och är därför otät.

 • Laga skorstenen för 500 kronor

  Laga skorstenen för 500 kronor

  25/09 Det finns mycket pengar att spara om du väljer att reparera skorstenen själv. Arbetet är både dammigt och smutsigt – men det är är trots allt ganska enkelt.

  Svårighet 1/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss