Cookie- och Sekretesspolicy


Laga hålet i skorstenen

Eftersom hålet ska fyllas igen plockar vi bort den gamla genomföringen. Den sitter murad sedan många år, så muraren måste använda en mejsel för att få loss den.


Det gäller att vara försiktig, så att man inte förstör putsen på skorstensstocken onödigt mycket. När genomföringen är borta, borstas hålet rent. Men se upp så att det inte faller ner för mycket stenbitar och cement i skorstenen.

För att få bästa resultat knackas all lös puts bort innan vi åter borstar rent. Muraren använder fin sand och cement i förhållandet 10 till 1, samt en aning vatten för att blanda bruket.

De torra beståndsdelarna blandas först och sedan hälls vattnet i lite i taget tills bruket fått en tjock, men ändå smidig konsistens. Använd ett par tegelstenar för att fylla igen hålet. Muraren håller upp stenen mot så han ser var den ska delas.

Hantverkaren delar stenen med murarhammaren, men man kan också såga av stenen med en vinkelslip. Innan stenarna läggs i, ska man förvattna med en liten murarkvast.

Muraren smetar på bruk på ena sidan av stenen, samt i botten av hålet innan stenen läggs på plats. Även den andra fogen fylls ut med bruk.ör att helt försluta hålet använder vi nu ytterligare en tegelsten, som anpassas på samma sätt som den föregående.

Noteratt man ska använda hårdbrända tegelstenar avsedda för eldstäder, samt eldfast bruk för samma ändamål. Ett jämnt lager bruk fördelas på den sten som redan ligger på plats.

Se upp så att inte alltihop ramlar ner i skorstenspipan. Den andra stenen läggs på plats och justeras i liv med den första stenen. Tegelstenarna ska ligga cirka 4 mm innanför omgivande puts, så att man kan efterputsa.

Fogarna i sidorna och i överkant fylls med bruk.Sedan putsas reparationen av grovt med resten av bruket. Man kan inte finputsa förrän bruket har härdat en stund.

Det tar typiskt mellan 10 och 30 minuter och syns genom att bruket torkar till på ytan. Muraren använder sitt putsbräde för att finputsa ytan. Bruket ska härda i omkring en månad innan man kan måla på det.Nu kan vi börja montera braskaminen.

Relaterade artiklar

 • Sätt upp en stålskorsten

  18/07 VIDEO: Om du inte har en murad skorsten kan du sätta in en stålskorsten som i det här fritidshuset.

 • Anpassa rören

  Anpassa rören

  15/07 VIDEO: När omkretsen ritats ut kan vi börja göra hålet.Det enklaste och mest skonsamma sättet att göra hål på är att använda en slagborrmaskin med exempelvis en 8 mm betongborr.

 • Nya fogar kring skorstenen

  Nya fogar kring skorstenen

  13/07 VIDEO: En otät infattning till skorstenen kan snabbt leda till vattenskador om den inte repareras.Vid den här skorstenen har fogen krackelerat och är därför otät.

 • Laga skorstenen för 500 kronor

  Laga skorstenen för 500 kronor

  25/09 Det finns mycket pengar att spara om du väljer att reparera skorstenen själv. Arbetet är både dammigt och smutsigt – men det är är trots allt ganska enkelt.

  Svårighet 1/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss