Cookie- och Sekretesspolicy


Byta skifferplattor

Här har en skifferplatta spruckit och taket är därför otätt. Det måste repareras så fort som möjligt annars finns det risk för att vattenskador.


Börja med att plocka bort de lösa bitarna.Resten av den trasiga skifferplattan sitter fast och de två spikar den är fastgjord med ligger under två andra plattor. Men eftersom skifferplattor alltid spikas i mitten ärr det lätt att räkna ut var spikarna sitter.

De sitter vid de gula prickarna.Men de är dessvärre inte så lätta att komma till. Takläggaren använder en särskild spikutdragare som sticks in under plattorna. När den har grepp om spiken slår takläggaren tillbaka verktyget så att spiken dras ut.

Samma sak upprepas på andra sidan.Nu kan man försiktigt plocka bort den förstörda plattan.Här ser man hur utdragaren fått grepp om spiken. Om skifferplattorna ligger utan undertak ska man lägga på skifferkitt på både den nya plattan och det befintliga taket för att reparationen ska hålla tätt.

Kittet läggs på det område som här markeras med tejp.Nu ska den nya skifferplattan monteras. Den ska in under de två övre plattorna, varför takläggaren för in kilar för att hålla upp dem så att det finns plats för den nya plattan.

Nu kan kilarna plockas bort och spikarna på de andra plattorna fästas. Eftersom det inte går att göra fast den nya plattan med en spik i mitten används en särskild takskruv med plastmanschett.

Takläktens överkanter ligger med 30 cm mellanrum. Därför mäter takläggare ut 58 cm så att han är säker på att träffa läkten. Hålet ska förborras med ett borrstål som är ett par mm större än skruven. Det måste finnas lite utrymme för taket att röra sig, annars finns det risk för att plattan spricker.

Relaterade artiklar

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  13/09 VIDEO: Takläkt ska helst placeras med förskjutna fogar när man förlänger dem, så att man inte får för många fogar efter varandra på en och samma sparr. Detta för att taket ska bli så starkt som möjligt.

 • SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  13/09 VIDEO: Oavsett vilken taktäckning du väljer måste man mäta upp för takläkten på alla sparrar. Hantverkaren har ett litet knep som gör det jobbet lite enklare.

 • SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  13/09 VIDEO: Stormsäkring i form av vindavstyvning görs för att inte bygget ska skeva, taket lyftas eller rent av blåsa av. Vi använder en färdig lösning med en uppsättning beslag och 40 mm spikband.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss