Cookie- och Sekretesspolicy


Montera med utrymme

Använder du ett avrinningssystem av plast bör du tänka på att rännor av plast expanderar och drar ihop sig vartefter temperaturen varierar.


När du monterar en hängränna av plast ska du se till att det är 1 cm avstånd mellan vindskivan och rännan. Takläggaren markerar med ögonmåttet var takrännan ska kapas på ena sidan och ritar med en blyertspenna.

Hängrännan kapas vid markeringen. Hängrännan ska tätas i ändarna. Här använder vi två ändgavlar. Takläggaren sätter på ändgavlarna och lägger rännan på plats i hållarna för att kontrollera att det är 1 cm utrymme på vardera sidan.

När ändgavlarna ska fästas på riktigt måste både hängrännan och de båda gavlarna torkas rena från smuts och fukt. Han använder sedan ett särskilt lim som stryks ut på insidan av ändgavlarna. Ändgaveln sätts dit på hängrännan och eventuellt överskjutande lim torkas bort.

När ändarna är fästade monteras hängrännan genom att kanten klickas ner i hållarna. Nu kan hängrännan röra sig med temperaturväxlingarna utan att stöta i vindskivorna.

Nu är hängrännan klar att förses med en omvikningskupa till stupröret. Till längre hängrännor av plast kan man med fördel använda en omvikningskupa där rännan skjuts in så att den kan röra sig med temperaturen.

I omvikningskupan finns en temperaturskala. Placera hängrännan vid aktuell temperatur vid monteringstillfället, så är du säker på att hängrännan kan röra sig tillräckligt.

Takläggaren har ett tips så att man är säker på att hängrännan inte lossnar från omvikningskupan. Värm kanten på hängrännan med en tändare. När plasten mjuknat böjer man ner kanten. Nu kan hängrännan inte röra sig längre än till droppkanten.

Du bör för övrigt montera en rännskarv på vardera sidan den speciella omvikningskupan så att den sitter stabilt. Lämnar du tillräckligt med utrymme vid hängrännan kan du vara säker på att de fungerar som de ska oavsett temperatur.

Relaterade artiklar

 • Reparera hängrännan – medan det regnar!

  Reparera hängrännan – medan det regnar!

  10/10 Här får du ett säkert tips om hur du stoppar hålet eller sprickan i din hängränna – medan det regnar! Så plocka fram stegen och var redo till nästa skyfall!

 • Fixa hängrännan innan skadan är skedd

  Fixa hängrännan innan skadan är skedd

  28/09 Våra hängrännor har fått mer att tampas med än de blev byggda för. Och rinner vattnet över kan det leda till dyrbara fuktskador. Se här hur du undviker det.

 • HÄNGRÄNNOR: Så monterar man rännjärn

  HÄNGRÄNNOR: Så monterar man rännjärn

  08/09 VIDEO: När du ska montera hållarna till takrännan kan du lugnt placera dem i våg. Vattnet finner nog sin väg till nerloppet ändå. Med hjälp av den här demonstrationsmonteringen visar hantverkaren hur man enklast ser till att ...

 • Böja rännjärn

  15/07 VIDEO: Ska man använda rännkrokar för att hänga upp hängrännorna kan man vara tvungen att böja dem till rätt montagehöjd för hängrännan.

 • Placering av rännjärn

  Placering av rännjärn

  15/07 VIDEO: Om du ska sätta upp nya rännjärn måste du veta var de ska placeras i förhållande till taket som ska läggas.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss