Cookie- och Sekretesspolicy


Böja rännjärn

Ska man använda rännkrokar för att hänga upp hängrännorna kan man vara tvungen att böja dem till rätt montagehöjd för hängrännan


Takläggaren håller upp ett rännjärn mot takfoten i önskad höjd och lägger en blyertspenna i linje med en av takläkten. Markeringen avsätts på övriga rännjärn så att man är säker på att alla böjs på samma ställe.

Det finns ett särskilt verktyg avsett för att böja rännjärn. Det kan man hyra på en byggmarknad. Rännjärnet sätts i tången med blyertsmarkeringen just ovanför tångens käftar. Takläggaren böjer rännjärnet på ögonmått.

Böj hellre lite för lite första gången. Med hjälp av den lilla metallskruven kan tången ställas in i den vinkel som järnet ska böjas i. Takläggaren lägger upp rännjärnet på taket och man ser tydligt att det behöver böjas lite till innan hängrännan hamnar helt rätt.

Takläggaren skruvar därför ur skruven något och böjer rännjärnet fram till skruven. Nu passar järnet till taklutningen. Dessutom lutar hängrännan lite ut från taket så att vatten inte kan rinna tillbaka in mot huset om nedloppet i stupröret skulle täppas till.

Tången är nu inställd i rätt vinkel, så takläggaren kan böja alla rännkrokarna snabbt och enkelt. Det går också bra att använda en vanlig hovtång. Takläggaren greppar om rännjärnet med hovtången och ser till att blyertsmarkeringen hamnar något under tångens bett.

Nu kan man böja till rännjärnet genom att pressa det in mot tången. Takläggaren jämför rännjärnet med ett av de andra tillbockade järnen. Rännjärnet är inte helt perfekt böjt, så takläggaren böjer lite till.

Nu är vinkeln densamma som hos de övriga och rännjärnet kan sättas på plats. Kan man låna eller hyra en särskild tång till rännjärnen är det den enklaste lösningen. Använder du din hovtång tar det längre tid, och resultatet blir inte lika exakt.

Relaterade artiklar

 • Reparera hängrännan – medan det regnar!

  Reparera hängrännan – medan det regnar!

  10/10 Här får du ett säkert tips om hur du stoppar hålet eller sprickan i din hängränna – medan det regnar! Så plocka fram stegen och var redo till nästa skyfall!

 • Fixa hängrännan innan skadan är skedd

  Fixa hängrännan innan skadan är skedd

  28/09 Våra hängrännor har fått mer att tampas med än de blev byggda för. Och rinner vattnet över kan det leda till dyrbara fuktskador. Se här hur du undviker det.

 • HÄNGRÄNNOR: Så monterar man rännjärn

  HÄNGRÄNNOR: Så monterar man rännjärn

  08/09 VIDEO: När du ska montera hållarna till takrännan kan du lugnt placera dem i våg. Vattnet finner nog sin väg till nerloppet ändå. Med hjälp av den här demonstrationsmonteringen visar hantverkaren hur man enklast ser till att ...

 • Placering av rännjärn

  Placering av rännjärn

  15/07 VIDEO: Om du ska sätta upp nya rännjärn måste du veta var de ska placeras i förhållande till taket som ska läggas.

 • Montera med utrymme

  Montera med utrymme

  14/07 VIDEO: Använder du ett avrinningssystem av plast bör du tänka på att rännor av plast expanderar och drar ihop sig vartefter temperaturen varierar.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss