Cookie- och Sekretesspolicy


Så monterar man rännjärn

När du ska montera hållarna till takrännan kan du lugnt placera dem i våg. Vattnet finner nog sin väg till nerloppet ändå. Med hjälp av den här demonstrationsmonteringen visar hantverkaren hur man enklast ser till att takrännan sitter i våg.

När du ska montera hållarna till takrännan kan du lugnt placera dem i våg. Vattnet finner nog sin väg till nerloppet ändå.Med hjälp av den här demonstrationsmonteringen visar hantverkaren hur man enklast ser till att takrännan sitter i våg.

Det är viktigt att du först placerar ett rännjärn i ena änden och ett i den andra. Se till att de sitter på samma höjd. Fäst ett snöre mellan de båda rännjärnen och spänn det ordentligt.

Därmed borde det vara enkelt att placera de mellersta järnen rätt. Men det är vanligt att man råkar trycka ner snöret en aning för varje järn man monterar. Fortsätter man på det sättet en längre sträcka kommer inte järnen att hamna i våg.

Hantverkarens knep är att placera en träbricka mellan snöret och vart och ett av de två första rännjärnen. Brickorna är ett par mm tjocka. Därmed sitter snöret ett par mm under den egentlige höjden.

När sedan övriga rännjärn ska placeras behöver man alltså inte hålla dem mot snöret, utan ett par mm ovanför. Med den här tekniken kan man vara säker på att snöret förblir vågrätt under hela arbetet och att hängrännan därför sitter helt i våg.

Relaterade artiklar

 • Reparera hängrännan – medan det regnar!

  Reparera hängrännan – medan det regnar!

  10/10 Här får du ett säkert tips om hur du stoppar hålet eller sprickan i din hängränna – medan det regnar! Så plocka fram stegen och var redo till nästa skyfall!

 • Fixa hängrännan innan skadan är skedd

  Fixa hängrännan innan skadan är skedd

  28/09 Våra hängrännor har fått mer att tampas med än de blev byggda för. Och rinner vattnet över kan det leda till dyrbara fuktskador. Se här hur du undviker det.

 • Böja rännjärn

  Böja rännjärn

  15/07 VIDEO: Ska man använda rännkrokar för att hänga upp hängrännorna kan man vara tvungen att böja dem till rätt montagehöjd för hängrännan.

 • Placering av rännjärn

  Placering av rännjärn

  15/07 VIDEO: Om du ska sätta upp nya rännjärn måste du veta var de ska placeras i förhållande till taket som ska läggas.

 • Montera med utrymme

  Montera med utrymme

  14/07 VIDEO: Använder du ett avrinningssystem av plast bör du tänka på att rännor av plast expanderar och drar ihop sig vartefter temperaturen varierar.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss