Cookie- och Sekretesspolicy


Få rätt fall
på dina hängrännor

Det är rännkrokarna som bestämmer fallet på dina hängrännor. Om krokarna har bockats på rätt sätt och sitter som de ska får din hängränna ett fall som leder bort vattnet till stupröret. Här visar vi hur du sätter upp nya hängrännor med rätt fall – oavsett om du använder de gamla kokarna eller skaffar nya.


HÄNGRÄNNAN SKA HA FALL mot stupröret och det fixar du med hjälp av krokarna. De gamla kan ev. justeras om du vrider dem lite.

NYA HÄNGRÄNNOR MED NYA KROKAR

De nya rännkrokarna ska sättas upp högst 60 cm från varandra. De fälls in nederst på takstolarna eller nederst på takfoten eller takfotsbrädorna.

De nya hängrännorna ska sättas med ett fall på minst 2,5 mm per meter och de yttersta krokarna ska sättas 10 cm från gaveln på varje sida. Om långsidan på huset är mycket lång sätter du upp flera stuprör för annars kan det se underligt ut med lutningen.

Tänk på att rännorna ska sättas så att de har ett svagt fall bort från huset så att vattnet inte skvalar ner på fasaden om det blir stopp i rännorna.

Du styr fallet med hjälp av krokarna och till det behöver du en krokbockare. Den kan du i regel låna av återförsäljaren som sålt dig rännorna.

HÄNGRÄNNOR MED NYA RÄNNKROKAR:
1. Lägg krokarna på ett plant underlag vid sidan av varandra och skjut ihop dem. Markera var de ska bockas. Fallet styrs med avståndet från tappen till bocklinjen. Numrera krokarna.
2. En krokbockare kan ställas in på flera olika lutningar. Har du inte provat en sådan förr, skaffar du ett par krokar att öva på.
3. Lägg rännkroken i bockaren och få strecket att hamna vid den del på bockaren där kroken bockas. Kläm sedan ihop verktyget långsamt.
4. Sätt krokarna på plats och kolla att de sitter så att rännan får en svag lutning bort från huset. Den kollen gör du enklast med ett vattenpass som hålls på tappen och den yttre kanten.
5. Nu kan du skruva fast samtliga krokar. Kolla också med ett långt vattenpass att de sitter med rätt fall. Skulle de inte sitta perfekt kan du kanske vrida dem lite.


SMART METOD MED FLEXIBLA KROKAR

På byggnader med snedställd takfotsbräda använder man ett speciellt slags krok för att hålla fast rännan. Dessa krokar skruvas fast vinkelrätt.

Lindab har till och med tagit fram en ställbar snäppkrok. Den kan du justera in för att passa lutningen på brädan innan du låser den. Det är smart eftersom du då kan sätta upp krokarna i den vinkel som passar bäst.


NYA HÄNGRÄNNOR PÅ GAMLA KROKAR
1. Även om de gamla krokarna är lite rostiga så kan de användas eftersom rostangrepp oftast är ytliga. Börja med att skära av den nit och kant som har hållit fast den gamla rännan.
2. Nu kan du ta bort så mycket rost som möjligt med en stålborste. Skulle kroken ha rostat sönder upptäcker du det nu och kan byta ut den.
3. Måla den gamla kroken med Hammerite, som även fastnar på lätt rostiga ytor. För att inte spilla på huset kan du fästa en bit papp på takfoten.
4. När färgen har torkat justeras krokarna så att rännan får ett fall på minst 2,5 mm per meter. Dra ett snöre mellan de två yttersta krokarna så kan du justera in krokarna mot det.
5. Nu kan du lägga upp den nya hängrännan och spänna fast den. Till det kan du använda täckbyglar. De kan bockas i bägge ändarna och låser fast rännan på de gamla krokarna.


TIPS: KLICKRÄNNA

Om en ränna inte är tillräckligt lång kan det vara tvunget att skarva den. Men du behöver inte limma eller löda. Det finns specialbeslag som kan användas ihop med skarvbitar. Ränngavlarna knackas fast. Det är ganska enkelt.

Bygel, snäppkupa och ränngavel.

Relaterade artiklar

 • Reparera hängrännan – medan det regnar!

  Reparera hängrännan – medan det regnar!

  10/10 Här får du ett säkert tips om hur du stoppar hålet eller sprickan i din hängränna – medan det regnar! Så plocka fram stegen och var redo till nästa skyfall!

 • Fixa hängrännan innan skadan är skedd

  Fixa hängrännan innan skadan är skedd

  28/09 Våra hängrännor har fått mer att tampas med än de blev byggda för. Och rinner vattnet över kan det leda till dyrbara fuktskador. Se här hur du undviker det.

 • HÄNGRÄNNOR: Så monterar man rännjärn

  HÄNGRÄNNOR: Så monterar man rännjärn

  08/09 VIDEO: När du ska montera hållarna till takrännan kan du lugnt placera dem i våg. Vattnet finner nog sin väg till nerloppet ändå. Med hjälp av den här demonstrationsmonteringen visar hantverkaren hur man enklast ser till att ...

 • Böja rännjärn

  15/07 VIDEO: Ska man använda rännkrokar för att hänga upp hängrännorna kan man vara tvungen att böja dem till rätt montagehöjd för hängrännan.

 • Placering av rännjärn

  Placering av rännjärn

  15/07 VIDEO: Om du ska sätta upp nya rännjärn måste du veta var de ska placeras i förhållande till taket som ska läggas.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss