Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

Det finns många intressanta alternativ om du vill lägga nytt tak på villan. Vi har valt de fem tak som är mest lämpliga för gör-det-självaren – från superpraktiskt stål till klassiska falsade tegelpannor.

Du har rätt att vara kräsen när du väljer nytt tak till villan. Det är enklast att lägga ståltak i hela skivor från nock till takfot och det går dessutom snabbt. Men om du har lust att lägga ner ett par veckor på projektet kan du välja betydligt svårare lösningar som takpannor av betong eller klassiska falsade pannor av tegel. Men de kräver ett underlagstak, som är klokt att ha under alla tak.

För en gör-det-självare handlar det nästan alltid om att lägga om ett tak, dvs. lägga ny beläggning på ett gammalt tak (även om man väljer samma slag som tidigare har använts).

Om du väljer en ny takbeläggning ska du kontakta kommunen eftersom en förändring av husets utseende kan kräva bygglov. Det är ju inte heller säkert att detaljplanen medger fritt val när det gäller takbeläggning. Kolla också att den nya lösningen tekniskt sett är enligt gällande bestämmelser. Ett nytt tak kan också kräva renovering av underlagstaket och det i sin tur kan medföra att du bör se över isoleringstjockleken.

Om du beslutar dig för ett tak som väger mer än det gamla eller lägger det nya taket ovanpå det gamla, så är det säkert nödvändigt att förstärka takkonstruktionen.

Om du vill ha ett tak som håller så länge som möjligt är takpannor av tegel och betong nästan givna val. Tänk då också på att underlagstaket ska hålla lika länge för annars måste det kanske läggas om efter ett antal år.

Det är svårt att räkna ut vad det exakt kostar att lägga nytt tak. En sak är kvadratmeterpriset, en annan är vad nockpannor, takhuvar, beslag och annat kommer att kosta. Ofta utgör tillbehör etc. upp till en tredjedel av totalkostnaden.Hämta artikeln och läs allt om de här taken:

 1. Takpapp
 2. Takplåt
 3. Fibercement
 4. Betongpannor
 5. Tegelpannor

Relaterade artiklar

 • Byt ut en trasig takpanna på 2 timmar

  Byt ut en trasig takpanna på 2 timmar

  29/09 Ett ösregn kan snabbt utvecklas till en dyr vattenskada om det är hål i taket. Därför ska du byta ut den spruckna takpannan NU. Se här hur lätt det är.

  Svårighet 1/4
 • Nytt exklusivt tak på två dagar

  Nytt exklusivt tak på två dagar

  04/09 Takpapp brukar vara ganska trist. Men nu kan du själv lägga ett papptak som ser exklusivt ut. Och det tar bara två dagar! Här ser du hur.

  Svårighet 1/4
 • Nytt tak utan besvär

  Nytt tak utan besvär

  25/06 Med självhäftande takpapp har det blivit en enkel sak att lägga nytt tak – utan någon riskabel brännare. Här ser du hur ska göra.

  Svårighet 2/4
 • Nya snygga hängrännor på en helg

  Nya snygga hängrännor på en helg

  29/04 Det är relativt enkelt att sätta upp hängrännor. Om du gör det samtidigt som du lägger tak, så kan du fräsa ner rännkrokarna i underlagstaket. Se här!

  Svårighet 3/4
 • PROJEKT: Nytt tak på det enkla sättet

  PROJEKT: Nytt tak på det enkla sättet

  10/04 Takskivor av fibercement kan läggas på alla småhus och är ett spännande alternativ till tunga takpannor av tegel eller betong.

  Svårighet 3/4
Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • GUIDE: 5 bra tak som du lägger själv

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss