Cookie- och Sekretesspolicy


Såga ur halvt i halvt

Om du ska bygga ett skärmtak till fasaden kan mycket av förarbetet göras i verkstaden. Här ska hantverkaren visa hur man kapar till bärlina och läkt, så att de blir lätta att foga ihop.

Skärmtaket ska ha tre sparrar, som alla ska vara 152,5 cm långa. Det mäter han ut på en bit hyvlat furuträ i dimensionen 47x117. Fallet på taket ska vara 30 grader, så därför kapar han sparrarna i 30 graders vinkel.

Med den här sparren som schablon markerar han upp det övriga virket och kapar till det med kap-geringssågen. Sparrarna ska vila på två bärlinor, som kapas till av 47x137mm hyvlat furuträ. Båda bärlinorna ska vara 170 cm långa.

Hantverkaren mäter nu ut mitten – 85 cm – på bärlinorna och markerar där. Eftersom sparrarna ska fällas ner i bärlinorna mäter han upp deras bredd – 47 mm. Detta mått avsätter han i ena änden på bärlinorna, där sparrarna ska fällas in. Samma mått avsätts i andra änden, där sparrarna också ska fällas in i bärlinan.

Från den mittersta markeringen avsätter han 23,5 mm åt båda sidor, så att han även här kan såga ut för sparrbredden 47 mm. Han ritar upp markeringarna med en vinkel, exakt både i mitten och i ändarna. På så vis är han säker på att urtagen blir exakta.

Urtagen till sparrarna ska gå ner genom halva bärlinan, så hantverkaren markerar också urstämningens djup. Innan man går igång med sågen ska virket göras fast ordentligt så att det är lätt att jobba. Sen kan man såga längs alla markeringarI änden är det inga problem att ta ur klossen, men på mitten måste man stämma ur den med ett skarpt stämjärn.

Rensa bort flis och ojämnheter så att urtagen är helt rena. Nu är de två bärlinorna klara. Notera att bärlinorna är utstämda likadant både i den ena änden och på mitten. Däremot är de tillsåga olika i andra änden, eftersom den ena bärlinan ska bära en sparre i ena änden och bäras av en sparre i den andra änden.

Nu ska sparrarna kapas till så att de kan fällas in i bärlinan. Längs sparrarnas 30 graders snitt markera hantverkaren ett streck 47 mm in. Från underkanten mäter han 63 mm upp och markerar och från den vinklade kanten ritar han vinkelrätt upp till märket.

Sedan kapas det utritade stycket till med en fogsvans. Det kan vara en fördel att spänna fast bärlinan i vinkel i ett skruvstäd så att man kan såga lodrätt neråt. Haket i taksparren passar nu till hacket i bärlinan, samtidigt som sparren har den 30 graders lutning som taket ska ha.

I andra änden av sparren sågas ett liknande hack. Dock med den skillnaden att hacket sitter i motsatt ände. Skillnaden är att i sparrens ena ände ska bäras av på bärlinan, men i den andra ska den bära upp bärlinan.

Så sågas ett av sparrarna till. De sista sparrarna sågas rakt av i båda ändar, eftersom de ska vila på båda bärlinorna. Innan skärmtaket lämnar verkstaden gör hantverkaren en provmontering, så att han är helt säker på att allt passar ihop.

Bygger du alltihop i verkstaden så är det lättare att få till exakta ursågningar, eftersom alla verktyg finns för handen.

Relaterade artiklar

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  SNICKERITIPS: Vindskivor som håller

  13/09 VIDEO: Här ska snickaren visa hur man anpassar och monterar vindskivor och takfotsbrädor. Vi har lyft av de två yttersta raderna tegelpannor så att det går att komma åt ordentligt. Samtidigt kan takläkten anpassas så att ...

 • SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  SNICKERITIPS: Förläng läkten med specialbeslag.

  13/09 VIDEO: Takläkt ska helst placeras med förskjutna fogar när man förlänger dem, så att man inte får för många fogar efter varandra på en och samma sparr. Detta för att taket ska bli så starkt som möjligt.

 • SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  SNICKERITIPS: Ett mått för hela taket

  13/09 VIDEO: Oavsett vilken taktäckning du väljer måste man mäta upp för takläkten på alla sparrar. Hantverkaren har ett litet knep som gör det jobbet lite enklare.

 • SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  SNICKERITIPS: Spännband och avstyvning

  13/09 VIDEO: Stormsäkring i form av vindavstyvning görs för att inte bygget ska skeva, taket lyftas eller rent av blåsa av. Vi använder en färdig lösning med en uppsättning beslag och 40 mm spikband.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss