Cookie- och Sekretesspolicy


Hitta den billigaste värmen
för ditt hus

Har du olje- eller gaspanna? Då har du valt samma uppvärmning som de fleste andra. Men du kan kanske välja ett billigare sätt att värma upp ditt hus.

Uppvärmning är vanligtvis en stor del av hushållsbudgeten. Värme kostar, men kanske betalar du för mycket för din värme. På många platser har oljan bytts ut mot naturgas, men det är inte nödvändigtvis den billigaste eller smartaste vägen att värma upp huset.

Vi ger dig fem alternativa sätt att värma upp ditt hus:Fjärrvärme

Uppvärmning levererad från ett lokalt kraftvärmeverk. Kräver inget underhåll hos konsumenten. Fjärrvärme kräver att det finns ett kraftvärmeverk i ditt område. Det kan finnas anslutningsplikt i områden med fjärrvärme.

I ett 150 kvadratmeter stort hus med en årlig värmeförbrukning på 16 500 kWh hamnar värmeräkningen på cirka 13 300 kronor.


Värmepump

Finns att få som luft till luft eller vattenvärmepump. Det sistnämnda är det mest effektiva och dessutom perfekt för golvvärme. Luftpumpen går på el, men den är så energieffektiv att den finns med bland de mest populära uppvärmningskällorna. Kräver effektiv isolering, vilket innebär att äldre hus behöver efterisoleras.

I ett 150 kvadratmeter stort hus med en årlig värmeförbrukning på 16 500 kWh hamnar värmeräkningen på cirka 12 500 kronor.


Träpellets

Träpellets utnyttjar värmen från de sammanpressade kulorna mycket effektivt. Det kräver en del underhåll och du måste ha plats att förvara träpellets. Det kan löna sig att välja någon av de mest effektiva anläggningarna om du ändå måste investera i en ny träpelletugn.

I ett 150 kvadratmeter stort hur med en årlig värmeförbrukning på 16 500 kWh hamnar värmeräkningen på cirka 12 000 kronor.


Solvärme

Är fortfarande den bästa lösningen för uppvärmning av vatten. Solcellerna blir alltmer effektiva, men lagringen av ström från solrika dagar för användning under mulna dagar är fortfarande en utmaning. Därför är solvärme främst ett komplement, åtminstone under vinterhalvåret.

I ett 150 kvadratmeter stort hur med en årlig värmeförbrukning på 16 500 kWh beror priset på värmeräkningen på vilken uppvärmningsform solvärmen är ett komplement till.


Jordvärme

Med många meter slangar under gräsmattan får du en mycket billig uppvärmningsform. Nackdelen ligger i installationen, som vanligtvis kostar runt 100 000 kronor. Kräver ett välisolerat hus och att grunden grävs upp när slangarna ska dras.

I ett 150 kvadratmeter stort hus med en årlig värmeförbrukning på 16 500 kWh hamnar värmeräkningen på cirka 12 000 kronor.

Priserna i artikeln är bara vägledande. De kan variera beroende på bland annat vilket elbolag du har och i vilken kommun du bor.

Relaterade artiklar

 • Montera en värmepump

  18/07 VIDEO: En värmepump är ett effektivt sätt att värma upp sitt hem på. Värmepumpen fungerar enligt principerna för termisk energi – värmeväxling. Det innebär att pumpen utvinner värme från uteluften och tillför systemet gratis ...

 • Värm poolen med värmepump

  Värm poolen med värmepump

  07/07 Sponsrad artikel: Värm upp poolen med din värmepump och spara mellan 65-80 procent av uppvärmningskostnaden!

 • 4 snygga små hus för din värmepump

  4 snygga små hus för din värmepump

  17/02 Den sparar energi, men vacker är den inte. Gör Det Självs läsare har effektivt gömt undan sina värmepumpar. Se de fyra snygga förslagen på värmepumphus här.

 • Få gratis värme på övervåningen

  Få gratis värme på övervåningen

  15/02 Värme stiger uppåt. Utnyttja detta och låt den komma upp på övervåningen och sprida sig. Det tar bara ett par timmar att skaffa gratis värme.

 • Kan jag fjärrstyra min värme?

  Kan jag fjärrstyra min värme?

  08/12 Jag har en stor villa med många rum och drömmer om att kunna fjärrstyra värmen. Vet ni vilka möjligheter som finns?

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss