Cookie- och Sekretesspolicy


Flytta värmen

Om du vill utnyttja din kamin maximalt kan du med fördel flytta värmen från kaminen till ett eller flera av husets kallare rum.


Till det behöver du ett värmeflyttningssystem, som i huvudsak består av en massa rör och en fläkt. Dessutom behöver du en del isolering. Som verktyg behövs en bra kniv, ett bar hålsågar och några handverktyg.

Som bekant stiger värme uppåt, så det bästa stället att hämta värmen ifrån är ovanför kaminen. Först borrar vi ett hål igenom taket. Använd ett långt borrstål, så att du är säker på att komma helt igenom isoleringen och vindsgolvet.

Sedan sågar man med en 60 mm hålsåg igenom taket. Kom alltid ihåg att se upp för ledningar och rör på vinden innan du borrar. Hålet är 6,5 cm. Måttet överförs runt om hela röret, som sågas av med en vinkelslip. Graderna avlägsnas med en metallfil.

När man väl är igång kan man lika gärna såga till alla rören. Rörbiten sätts ner i hålet uppifrån vinden och en liten krage monteras med tre skruvar inifrån rummet. Även ett filter monteras, som filtrerar bort mindre partiklar.

Nu kan ventilen monteras. Hantverkaren ser till att den kan öppnas och stängas som den ska. Nu är insuget klart. På vinden monteras den första rörböjen och en övergång, som förlängs med en rörbit på 15 cm. Nu är böjen klar och ett ljudisolerat rör monteras, som dämpar sugljuden från anläggningen.

Nu ska fläkten, som drar upp den varma luften och skickar den vidare, monteras. Även det görs med hjälp av en bit rör och ett fogband som passar till fläktingången.

Det är tydligt angivet på fläkten åt vilket håll den flyttar luften. Även på den andra sidan motorn monteras en bit isolerat rör. Nu ska det sträckas ut rör till alla de rum som ska få del av extravärmen från kaminen. Det gör man med U-bör, förgreningsrör och fogbitar.

Även där röret ska ner i rummet borras hål. Nerifrån rummet sågas med hålsåg. En takkrage och ventil monteras på samma sätt som tidigare. Uppe på vinden fortsätter hantverkaren med rörfogningen och borrar hål i övriga rum som ska anslutas.

En anläggning ger typisk utblås i tre rum och svarar mot en bostad på omkring 120 kvadratmeter. Alla rörfogar skruvas fast med självborrande skruvar. Då slipper man förborra överallt. När alla rör är dragna kan man med fördel isolera samtliga.

Nu behöver bara elektrikern komma på plats och ansluta fläkten. Det får man inte göra på egen hand, om den är avsedd för fast montage. Nu får tre rum glädje av värmen från kaminen. Det kommer att märkas på energiförbrukningen.

Relaterade artiklar

 • Rensa kaminluckan från sot

  Rensa kaminluckan från sot

  19/07 VIDEO: Kaminens glaslucka kan bli svart eller brun med tiden. Det beror oftast på en felaktig förbränning.

 • Byta packning i kaminen

  18/07 VIDEO: Om du använder din kamin ofta bör du byta packning i glasluckan en gång om året. Annars blir det lätt tjuvdrag i kaminen och effekten sjunker.

 • Byt sten i kaminen

  Byt sten i kaminen

  18/07 VIDEO: Om stenarna i braskaminen spricker kan man tvingas byta ut dem. Det finns stenar som är anpassade till de flesta märken, men du kan också köpa en hel skiva och själv såga till den med en vanlig fogsvans.

 • Anslut ugnen

  Anslut ugnen

  15/07 VIDEO: Innan rören anpassas borstas hålet rent och skorstenens tjocklek mäts upp. Här är den 12 cm.

 • Förberedelser

  15/07 VIDEO: Behåll kaminen i paketet så länge du tänker flytta runt på den.Börja med att skära ut en bit av emballaget så att du ser var glasluckan sitter.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss