Cookie- och Sekretesspolicy


Anslut ugnen

Innan rören anpassas borstas hålet rent och skorstenens tjocklek mäts upp. Här är den 12 cm.


Hantverkaren markerar var han ska såga av röret. Det görs här en cm kortare än skorstenens tjocklek, alltså 11 cm. Det är viktigt att genomföringen inte sticker in i skorstenspipan, då kan sotaren underkänna monteringen.

Använd hörselskydd och skyddsglasögon när du sågar till röret med en vinkelslip. Graderna i snittet filas ner. Då slipper man skära sig när rören fogas ihop. Och sotaren slipper skada sig när han sotar.

Genomföringen ska muras fast i skorstensstocken. Hålet förvattnas. Har du bruk kvar från innan kan du använda resten nu. Bruket läggs i runt hela hålet. Sätt in röret i hålet, men skjut inte in det helt. Försök först att få in lite bruk inifrån. Draget i kaminen blir bäst om genomföringen är helt tät.

Därför tar hantverkaren en handfull bruk och pressar in mellan röret och skorstensstocken. Han använder en skyddshandske, eftersom bruket kan fräta på händerna.

Putsen slätas ut med hjälp av en pensel, så att den blir glatt och jämn. Tryck in röret helt och försök på nytt få in lite bruk inifrån. Tvätta av de sista resterna av bruk med en fuktig pensel. Har du lite bruk över kan du använda det till att putsa upp väggen där det ramlat av puts.

Nu sitter genomföringen rätt och hantverkaren kan färdigmontera kaminen. Allt arbete som kan kladda är färdigt så täckplasten plockas bort. Nu ska kaminen ställas på plats.

Lägger du ett par kraftiga trasor under kaminen kan du släpa den över golvet utan att det förstör vare sig golv eller skifferplattor. Först ställer man kaminen på plats med ögonmåttet och därefter mäts den ut så att den står exakt i mitten av väggnischen.

Här har det tidigare stått en kakelugn, så underlaget är av brandhärdigt skiffer. Kaminen placeras bara med hänsyn till att den är centralt placerad. Kontrollera avståndet till brännbara ytor runt om enligt tillverkarens anvisningar.

Det vinkelrätt krökta skorstensröret packas upp och sätts på kaminen. Som vi kan se är röret inte tillräckligt långt, så en förlängning måste sågas till. Måttet på förlängningen tas ut. Måttet tas från rörets överkant till överkanten i skorstenshålet. Måttet, 21,5 cm, avsätts på ett rakt rör.

Om du ska kapa röret med hjälp av en vinkelslip bör du göra det utomhus, eftersom det både flyger gnistor och damm. De två rören, som håller samma diameter, fogas ihop med hjälp av en särskild stos.

Hantverkaren kontrollerar med ett vattenpass att röret står i lod.Innan utloppsröret monteras i skorstenen ska det tätas med glasfiberband runtom så att det inte blir tjuvdrag i skorstenen. Därefter kan man varsamt knacka samman röret med en gummiklubba. Nu sammanfogas rören en sista gång.

När trasorna under kaminen plockats bort dubbelkollar hantverkaren att kaminen fortfarande står mitt i nischen, samtidigt som rören är rätt i lod och våg. Nu är kaminen korrekt ansluten och ska godkännas av en sotare innan den kan börja användas.

Relaterade artiklar

 • Rensa kaminluckan från sot

  Rensa kaminluckan från sot

  19/07 VIDEO: Kaminens glaslucka kan bli svart eller brun med tiden. Det beror oftast på en felaktig förbränning.

 • Byta packning i kaminen

  18/07 VIDEO: Om du använder din kamin ofta bör du byta packning i glasluckan en gång om året. Annars blir det lätt tjuvdrag i kaminen och effekten sjunker.

 • Byt sten i kaminen

  Byt sten i kaminen

  18/07 VIDEO: Om stenarna i braskaminen spricker kan man tvingas byta ut dem. Det finns stenar som är anpassade till de flesta märken, men du kan också köpa en hel skiva och själv såga till den med en vanlig fogsvans.

 • Flytta värmen

  Flytta värmen

  18/07 VIDEO: Om du vill utnyttja din kamin maximalt kan du med fördel flytta värmen från kaminen till ett eller flera av husets kallare rum.

 • Förberedelser

  15/07 VIDEO: Behåll kaminen i paketet så länge du tänker flytta runt på den.Börja med att skära ut en bit av emballaget så att du ser var glasluckan sitter.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss