Cookie- och Sekretesspolicy


Skön värme under trägolvet

Trägolv är sköna och härliga att gå på, men ett varmt trägolv är ännu skönare. Häng med, så visar vi dig vad du ska göra för att själv få ett varmt trägolv.

Här får du anvisningar och tips om hur du plockar bort det gamla brädgolvet och därefter lägger in vattenburen golvvärme, som fördelas i rummet med slangar och fördelningsplåtar. Projektet avslutas med att vi lägger nytt golv. Även bland fackfolk kan man höra att effektiv golvvärme kräver att rören ska ligga gjutna i betong. Det är fel! Det finns nämligen vattenburna värmesystem specialgjorda för trägolv, och de är effektiva. Systemen har dessutom en fördel gentemot rör i betong, att det går mycket snabbare att ändra temperatur i systemet och därmed i rummet.

Värmen i ett brädgolv kommer från varmvatten, som cirkulerar i plastslangar (s.k. pex-rör), och de ligger under brädgolvet. För att värmen ska fördelas används särskilda fördelningsplåtar, som också ser till att golvbrädorna inte får ränder av värmen. Plåtarna är av 0,5 mm aluminium och försedda med spår, där pex-rören kan pressas ner. Eftersom aluminium leder värme lätt, fördelas värmen snabbt och jämnt.

Om du vill lägga värme i ett befintligt golv, måste du börja med att plocka bort golvbrädorna.

Golvreglar och bjälkar i äldre fastigheter är ofta lite skeva, och bör därför rätas upp. Det gör vi med 25 x 95 mm brädor, som skruvas på sidorna av bjälkarna så att alla sidor sticker upp en bit och tillsammans utgör ett vågrätt underlag. På detta fästs brädor och på var 30:e cm ska det vara en springa på 3 cm för fördelningsplåtarna. Du kan ev. använda de gamla golvbrädorna till detta, men endast om de är lika tjocka överallt. Skulle de vara ojämna, ska du köpa nya brädor, t.ex. 25 x 95 mm. För att all värme inte ska försvinna ner i bjälklaget krävs också att du först har lagt isolering under bjälkarna och sedan fyller ut bjälklaget med isolering.

Relaterade artiklar

 • Spara pengar med vårt golvvärmetips

  Spara pengar med vårt golvvärmetips

  06/08 Vill du ha golvvärme under ditt trägolv? Se här hur de med en enkel lösning kan spara både tid och pengar och en hel del del besvär.

  Svårighet 3/4
 • Varm betong under trägolvet

  Varm betong under trägolvet

  19/02 Trägolv passar i nästan alla rum. Det känns skönt och varmt att gå på ett trägolv. Det dämpar ljud, är lätt att hålla rent och kräver inget särskilt underhåll. Här lägger vi ett trägolv på en isolerande betongplatta.

  Svårighet 4/4
 • Hur tar jag bort märken i trägolvet?

  Hur tar jag bort märken i trägolvet?

  31/07 Det har tråkigt nog blivit en del märken av vassa klackar och tappade saker i vårt ganska nya trägolv. Är det möjligt att på något sätt få träet att resa sig?

 • VIDEO: Rädda golvet – byt ut en stav

  VIDEO: Rädda golvet – byt ut en stav

  08/04 Ett brännmärke i parketten behöver inte vara en katastrof. Om det inte går att slipa bort märket kan du nöja dig med att byta ut en av stavarna.

  Svårighet 1/4
 • Här är ditt nya köksgolv

  Här är ditt nya köksgolv

  19/02 Ett köksgolv ska tåla allt från hårt slitage till spill så ytan måste vara slitstark och det ska vara lätt att hålla golvet rent. Därför är det viktigt att välja rätt beläggning när du köper nytt golv. Här är fördelarna och ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Skön värme under trägolvet
 • Skön värme under trägolvet
 • Skön värme under trägolvet

Svårighetsgrad

Svårighet 3/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss