Cookie- och Sekretesspolicy


Bra lösning för golvvärme

Du kan spara både pengar och besvär om du återanvänder de gamla golvbrädorna när du lägger in golvvärme och avslutar med parkett.

Före

Efter

Du ska inte ringa efter hantverkare om du vill riva upp ett gammalt trägolv för att lägga värmeslingor och isolering och avsluta med ny parkett. Nej, det är ett typiskt jobb för gör-det-självare, där du kan spara mycket pengar på både material och arbetslöner.

Här visar vi hur du kan spara en hel del pengar och hur du slipper släpa byggmaterial genom att återanvända det gamla golvet. I stället för att köpa golvskivor med frästa spår för värmeslingorna lägger du de gamla golvbrädorna på ett sådant sätt att slingorna kan fixeras mellan dem. De skulle ju annars slängas.

Normalt går det till så att när golvbrädorna har rivits ut, så ska de lastas på ett släp och köras till tippen. Därefter ska du släpa in de nya och dyra golvskivorna. Med vår teknik slipper du bär ut brädor, slipper köra iväg dem och slipper kånka in golv skivor. Golvbrädorna ska bara sågas av och läggas på plats.

När du ändå har rivit upp att golvbrädorna så vore det dumt att inte isolera bjälklaget ordentligt. Ligger det ovanför en krypgrund ska du också hindra kall luft att komma upp i bjälklaget och hindra varm fuktig luft att ta sig ner till krypgrunden.

Läs artikeln och kolla våra bilder innan du gör en skiss över var du vill lägga värmeslingorna – och brädorna.

Värme under trägolv

Golvvärme ger dig bättre inomhusklimat och det blir lättare att styra temperaturen.

Det är tyvärr fortfarande många som tror att golvvärme innebär att man gjuter ner värmeslingor i betong. Det finns nämligen specialutvecklade system för trägolv och ett sådant är lättare att styra än de i betonggolv.

Värmen i trägolvet transporteras i plastslangar (pex-rör) som ligger direkt under trägolvet. Värmen blir jämnt fördelad över golvet tack vare värmefördel- ningsplåtar av aluminium. Plåtarna gör också att det inte bildas märken i trägolvet av värmen.

Värmeslangen läggs utan skarvar i slingor cirka 30 cm från varandra. Den 20 mm tjocka slangen ska vara godkänd för golvvärme. Det innebär bl.a. att den är försedd med en syrespärr som hindrar syre att tränga in till vattnet i röret. Syret kan annars orsaka rostbildning i stålrör och radiatorer på andra ställen i huset.

Golvvärme anses mer fördelaktig än radiatorer eftersom man ofta kan hålla en något lägre temperatur i bostaden.

Relaterade artiklar

 • Varm betong under trägolvet

  Varm betong under trägolvet

  19/02 Trägolv passar i nästan alla rum. Det känns skönt och varmt att gå på ett trägolv. Det dämpar ljud, är lätt att hålla rent och kräver inget särskilt underhåll. Här lägger vi ett trägolv på en isolerande betongplatta.

  Svårighet 4/4
 • 4 sorters golvvärme på få millimeter

  4 sorters golvvärme på få millimeter

  11/12 Kan du lyfta ditt golv bara en enda centimeter, så har du plats att värma upp det. Här får du de fyra bästa varianterna av millimetertunn golvvärme.

 • Hur lägger jag ett klinkergolv?

  Hur lägger jag ett klinkergolv?

  28/10 Ett källarrum ska renoveras och förses med klinker på golvet. Nu undrar jag var jag ska starta läggningen och om det finns några bra knep som underlättar?

 • Nya klinker ovanpå de gamla?

  Nya klinker ovanpå de gamla?

  19/10 Jag har en tvättstuga med ett klinkergolv i en ganska trist färg. Måste jag ta bort det först eller kan jag lägga nya klinker ovanpå de gamla?

 • Nytt golv på en dag

  Nytt golv på en dag

  16/10 Förtvivla inte för att golvet är slitet. Se hur vi förvandlar det här gamla trägolvet så att det blir som nytt på bara en dag. Till ett överkomligt pris!

  Svårighet 2/4
Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Bra lösning för golvvärme
 • Bra lösning för golvvärme
 • Bra lösning för golvvärme

Svårighetsgrad

Svårighet 3/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss