Cookie- och Sekretesspolicy


Flytta upp till nästa klass

När villan energideklareras hamnar den i en energiklass. Ju mer energi som den förbrukar, desto längre ner i klasserna hamnar den. Här presenterar vi ett antal exempel på vad som krävs för att du ska kunna minska energiförbrukningen och därmed kunna flytta upp villan en eller flera klasser – och spara mycket pengar.


Byt ut fönstren, tilläggsisolera vinden, installera en värmepump – ja, det finns många sätt att minska energiförbrukningen och därmed flytta upp villan en klass eller två.

Vad är en energideklaration?

Energideklarationen infördes 2006 genom en lag. Syftet med deklarationen är att den ska hjälpa fastighetsägaren att använda energi på ett ansvarsfullt sätt och skapa god inomhusmiljö.

Det är Boverket som tar fram föreskrifter för energideklarationen och för dessutom ett register över utförda deklarationer. Det är certifierade experter som utför besiktning och upprättar en deklaration för den besökta fastigheten och Boverket har tillsyn över experterna, som ska vara oberoende av uppdragsgivaren. Energideklarationen har stor betydelse för den som vill köpa eller hyra en bostad eftersom den kan användas som jämförelse mellan flera hus. Den innehåller uppgifter om:

 • Den uppvärmda ytan i huset
 • Hur mycket energi som går åt för att värma bostaden, att ge komfortkyla, att få varmvatten och till fastighetens el
 • Expertens förslag till åtgärder för att minska användningen av energi
 • Om radonmätning har utförts och i så fall resultatet

Energiklasser

För att göra det enklare att jämföra olika hus med varandra infördes 2014 ett system med klassning efter byggnadens energiprestanda, som är ett mått på hur mycket energi som går åt till uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och fastighetsel. Den totala energin på ett år läggs ihop och delas med den uppvärmda ytan. Resultatet blir antal kWh per m2 och år.

För att kunna jämföra deklarationerna har Sverige delats i fyra zoner. I den nordligaste zonen accepteras en energiförbrukning på 130 kWh/m2/år för nybyggda småhus som inte är eluppvärmda. I zon II är den 110 kWh/m2/år, i zon III 90 kWh/m2/år och i zon IV 80 kWh/m2/år.

Det finns sju energiklasser, A–G, och de använder samma symboler som de man använder till kylskåp, tvättmaskiner etc. Hus som klarar energikraven för nybyggda hus hamnar i energiklass C.

När husets energiprestanda är hälften eller mindre än hälften av kravet för en ny byggnad hamnar det i klass A. I klass B ska det klara 50–75 % av kravet, i klass C 75–100 %, i klass D 100–135 %, i klass E 135–180 %, i klass F 180–235 % och i klass G över 235 %.

Använd dig av tipsen

Vi har skapat sex modellhus i olika klasser för att visa vad som kan göras för att respektive hus ska flytta upp en klass eller flera.

Några är enkla och kan genomföras omedelbart. Andra är mer komplicerade, kräver experters hjälp och kostar en hel del. Men det finns många andra sätt att spara energi. Du kan till exempel byta alla glödlampor till led-lampor, stänga av standbyfunktioner, sänka temperaturen en grad, duscha kortare tid etc. Du bestämmer själv hur mycket du vill spara och hur mycket pengar du vill ha kvar i plånboken.

Ladda ned hela artikeln och se vad du kan göra för att flytta upp ditt hus en energiklass.

Relaterade artiklar

 • Energimunstycken

  Energimunstycken

  18/07 VIDEO: Det finns många sorters energibesparande duschmunstycken, men ofta är de så små att det blir irriterande att stå under de hårt koncentrerade strålarna.

 • Elda rätt

  Elda rätt

  18/07 VIDEO: Du gör lättast upp en eld med hjälp av späntved, som staplas luftigt. Använd sedan ett par tändklossar och låt luckan stå lätt öppen till dess elden tagit sig.

 • Byta fönsterglas

  12/07 VIDEO: Man kan spara mycket pengar på att byta fönster. Även små fönster. Och när glaslisterna, som här, har börjat vittra sönder går det inte att vänta längre.

 • Ditt nästa hus är ett KRAFTVERK

  Ditt nästa hus är ett KRAFTVERK

  12/02 Om några år kan nya hus producera mer energi än de förbrukar. Läs mer här – och se vilka insatser du själv kan göra för att sänka din el- och värmeräkning.

 • Gör Det Själv stoppar tjuven!

  Gör Det Själv stoppar tjuven!

  18/12 Se här hur en smart stickkontakt kan få inbrottstjuven att lämna just ditt hus i fred när du inte är hemma.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Spara energi: Så här flyttar du upp en energiklass
 • Spara energi: Så här flyttar du upp en energiklass
 • Spara energi: Så här flyttar du upp en energiklass

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss