Cookie- och Sekretesspolicy


SPARA energikronor med termografi

Termografi kan vara välinvesterade pengar – speciellt om du bor i ett äldre hus. Termografi avslöjar hur bra eller hur dåligt ditt hus är isolerat.


De röda färgerna på ett termografifoto avslöjar att värmen läcker ut.

Det är nästan omöjligt att veta exakt hur bra isolerad ens bostad är. Bor du i en äldre villa kan det vara klokt att ta reda på det. För en välisolerad bostad är billigare att värma upp än en dåligt isolerad.

Kontakta därför en konsult eller energirådgivare som kan ta bilder av din villa med en värmekamera (termokamera). Då får du rent bokstavligt en bild av hur bra eller dåligt bostaden är isolerad. Du ser också var du bör isolera ytterligare.

Det är mycket troligt att du överraskas av bilden, för även om villan kanske har skalmurisolerats så kan isoleringen ha sjunkit om den är äldre än 10 år. Det är nämligen vanligt att bland annat mineralull sätter sig. Men det kan du också ta reda på med termografi.

Vad är termografi?

När energikonsulten kommer hem till dig med sin värmekamera och riktar den mot din villa så ser han snabbt om isoleringen är tillräcklig eller ej.

Du kan inte se värme med blotta ögat, men det kan du om du tittar genom en termokamera (värmekamera). Och det är exakt vad energikonsulten gör. Kameran registrerar och fångar infraröda färger på bilder eller film så att du kan se den infraröda strålningen från till exempel en yttervägg och de avslöjar var väggen är varm och var den är kall. Eftersom strålningen ändrar färg efter temperaturen, där värme ger röd färg och kyla blå färg, så kan man få en mycket bra uppfattning om var till exempel en fasad är kall, ljummen eller rent av varm. Det betyder mycket för dig när du sedan ska bestämma om du ska tilläggsisolera eller ej.

Termografi avslöjar värmeförlust

Om man fotograferar en yttervägg i kyligt väder och bostaden är uppvärmd så ser man genast var det försvinner värme. Det kan vara runt fönster och dörrar eller upptill och nertill på väggen – även om den är isolerad. Överallt där det tränger ut värme finns det röda fält på bilden. Ju rödare fälten är, desto mer värme försvinner så det är där du ska undersöka vad som ska göras.

Termografins färger

Färgskalan på ett termografifoto går från rött över gult och grönt till blått. De röda färgerna visar var det är varmt, det vill säga där det slipper ut värme och där du ska isolera. Blå färger talar om för dig att huset är kallt på utsidan och att värmen stannar kvar inomhus. Blått innebär alltså välisolerade partier.

Huset på bilden ovan har alltså inte skalmursiolerats. Däremot är fönstren i toppform, medan taket skulle må bra av lite mer isolering.

Vad kostar termografi?

Avancerade värmekameror är så pass dyra att de ännu inte ligger i staplar på bygg var uhus. De är dessutom ofta för avancerade för amatörer. Det finns många företag som erbjuder termografifoto för 2 500 kronor och uppåt.


Skalmursisolering kan sätta sig

Om du har isolerat din skalmur med granulat av mineralull, cellulosa eller träfiber så finns risk att isoleringen så småningom sätter sig. Och det gör den ofta om det tränger upp fukt nerifrån. Orsaken kan vara att det saknas ångspärr eller att den har lagts fel. I så fall tränger fukten upp från grundmuren eller plattan och angriper den isolering, som du har betalt mycket pengar för att få inblåst i väggen. Granulat av cellplast och perlit sjunker däremot inte.

Du kan läsa fler artiklar om isolering här.

Relaterade artiklar

 • Isolera lite extra – det lönar sig!

  Isolera lite extra – det lönar sig!

  08/10 Lägg lite tid på att isolera ditt hus och spara tusentals kronor. Läs guiden till två lätta åtgärder här – det kan knappast bli lättare att spara pengar!

 • Kan man ljuddämpa stamröret?

  Kan man ljuddämpa stamröret?

  07/10 Stamröret från övervåningen går genom ett rum på bottenvåningen och vi störs av ljud från röret. Kan det ljuddämpas?

 • Ska en ångspärr alltid tejpas?

  Ska en ångspärr alltid tejpas?

  24/07 Jag är osäker på hur jag gör med skarvarna i en ångspärr. Jag brukar fästa den med klammer, men har nu hört att det inte blir tillräckligt tätt. Stämmer det?

 • Ångspärren: Folien får det tätt

  Ångspärren: Folien får det tätt

  03/11 En ångspärr ska vara fullständigt tät för att kunna hålla kvar den varma och fuktiga rumsluften i bostaden. För slipper den ut i isoleringen kan fukten bilda vattendroppar som kan orsaka fuktskador, röta eller svamp. Se här ...

 • Rörisolering: Snabba pengar

  Rörisolering: Snabba pengar

  03/11 Det är tämligen enkelt att isolera värmerör och effekten är mycket stor. Genast sjunker bostadens energiförbrukning och det innebär lägre kostnad för uppvärmningen.

  Svårighet 2/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss