Cookie- och Sekretesspolicy


Lokalisera var värmen läcker ut ur ditt hus

Om ditt hus inte är ordentligt isolerat läcker värmen ut. Det kanske gläder kråkorna, men det är inte bra för din värmeräkning. För att lösa problemet måste du veta var värmen läcker ut ur ditt hus.


Det kommer att stå dig dyrt om ditt hus inte är ordentligt isolerat.

Minska värmekostnaderna

Det kan få stora konsekvenser för dins värmekostnader om pyser ut. Om du har stora temperaturskillnader inomhus är inte de högre värmekostnaderna din enda huvudvärk. Stora temperaturskillnader kan nämligen leda till kondens på den kalla väggen – och det ger grogrund för mögel.

Därför är det så viktigt att lokalisera var värmen läcker ut ur ditt hus.

Med en infraröd lasertermometer kan du enkelt hitta de många platser i ditt hus som släpper ut värme. Lasertermometern har en laserstråle som du riktar mot den yta där du vill mäta temperaturen. Sedan läser du enkelt av temperaturen på bildskärmen.

När du ska undersöka var det förekommer värmeförluster i ditt hus kan du skrida till verket både utom- och inomhus.

Lasertermometern har ett värde av 499 kronor, men just nu kan du få den tillsammans med två nummer av Gör Det Själv för endast 89 kronor.

Hitta värmeläckage i ytterväggarna

Lasertermometern är en snabb metod för att hitta värmeläckage i ditt hus ytterväggar. Du riktar lasern mot utvalda platser på ytterväggen. På en del ställen är väggen sannolikt varmare än andra, och det kan bero på ett ofrivilligt värmeläckage.

Det kan finnas många orsaker till ett värmeläckage i ytterväggen. Det kan exempelvis bero på isolering som har fallit ihop i en skalvägg eller att isoleringen brutits av ett föremål som leder ut värmen, till exempel en betongbjälke.

Om värmen tränger ut runt dina fönster kan det bero på att dina fönsterramar behöver nya tätningslister, att fogen inte är ordentligt isolerad eller att fönstret är undermåligt konstruerat.

När du mäter temperaturen i din yttervägg är det viktigt att du väljer en molnig dag, eftersom delar av väggen annars är uppvärmda av solen och därför ger ett missvisande resultat.


Lasertermometern är praktisk och du avläser resultatet direkt på bildskärmen.

Hitta värmeläckage inomhus

Inomhus har du kanske redan en misstanke om var värmen försvinner snabbast. Du har kanske ett kallt hörn, kraftig kyla från ett fönster eller drag från ytterdörren. Då använder du samma metod som utomhus, genom att mäta temperaturen på flera olika platser på väggytan. Om det är mycket stora temperaturskillnader kan det bero på att du har problem med din isolering.

Lasertermometern har ett värde av 499 kronor, men just nu kan du få den tillsammans med två nummer av Gör Det Själv för endast 89 kronor.

I den här videon kan du se lasertermometerns viktigaste funktioner:

Relaterade artiklar

 • Spara pengar med smart superisolering

  Spara pengar med smart superisolering

  24/10 Så effektivt har du aldrig kunnat tilläggsisolera: Nytt spännande material utanpå fasaden ger din gamla villa en toppmodern energiförbrukning.

  Svårighet 3/4
 • Kontrollera lambdavärdet

  Kontrollera lambdavärdet

  12/07 VIDEO: Isolering handlar oftast om att ju tjockare material, desto bättre isolerat är det. I verkligheten mäts isoleringsförmåga med det så kallade lambdavärdet, som anges i W/kvadratmeter.

 • Invändig tilläggsisolering

  Invändig tilläggsisolering

  12/07 VIDEO: Den här väggen ska isoleras inifrån. Isoleraren ska visa hur man får bästa möjliga isolering.När du isolerar inomhus är det bra att ta på sig både en heltäckande engångsoverall och andningsskydd, samt se till att ...

 • VIDEO: Isolering mellan våningarna

  VIDEO: Isolering mellan våningarna

  12/07 Isolerar du golvet och bjälklaget upp till kallvinden minskar du värmeförlusten markant och sparar in mycket pengar. Vi visar dig hur du gör.

 • Skalmursisolering

  Skalmursisolering

  12/07 VIDEO: Om ditt hus inte är skalmursisolerat är det bara att sätta igång. Här finns mycket pengar att spara. Förutsättningen är självklart att väggarna består av skalmurar.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss