Cookie- och Sekretesspolicy


Skalmursisolering

Om ditt hus inte är skalmursisolerat är det bara att sätta igång. Här finns mycket pengar att spara. Förutsättningen är självklart att väggarna består av skalmurar.


Först måste man plocka bort några stenar så att man kommer innanför den yttre muren. Det enklaste är att knacka bort stötfogarna med en mejsel. När en stötfog är borta kan du använda en tigersåg med tegelklinga för att såga bort resten av stenen.

Du kan också fortsätta med mejseln runt om stenen, om du inte har en tigersåg. I det här exemplet, där vi ska isolera fram till fönstret, tar vi bort två stenar i underkant och två i överkant.

På en sån här fasad ska man plocka bort en sten per meter ungefär, i underkant. Man ska också ta bort stenar under varje fönster. I överkant är intervallet 1,5 meter, samt mellan alla fönster.Man ska använda en särskild inblåsningsmaskin vid hålrumsisolering.

Maskinen består enkelt talat av en stor tunna med isoleringsgranulat, samt en kompressor som antingen kan blåsa isolering eller ren luft. Här blåser vi in glasull, men det hade lika gärna kunnat vara stenull eller pappersull.

Maskinen har en upp till 20 m lång slang och den fjärrstyrs via en lika lång ledning. I slangens ena ände monteras en stos med en skiva på. Skivan ser till att stosen sluter tätt mot väggen. Notera att stosens handtag är vänt åt samma håll som isoleringen blåses in.

Då vet man alltid åt vilket håll isoleringen sprutas. Den övre brytaren sätter på och av luftblåset. Den nedre kopplar på och av isoleringen. Liknande maskiner kan hyras hos vissa isoleringsfirmor.

Börja alltid i väggens underkant och fyll från den nedersta stenen. När maskinens varv går ner har du blåst in tillräckligt med isoleringsmaterial. Då är det dags att byta till nästa hål.

För bästa resultat ska du växla mellan att bara blåsa luft, vilket pressar samman isoleringsmaterialet, och kombinerat luft och isolering. På det här viset arbetar du dig fram längs väggen. Ett helt hus kan isoleras på ett par dagar.

Relaterade artiklar

 • Kontrollera lambdavärdet

  12/07 VIDEO: Isolering handlar oftast om att ju tjockare material, desto bättre isolerat är det. I verkligheten mäts isoleringsförmåga med det så kallade lambdavärdet, som anges i W/kvadratmeter.

 • Invändig tilläggsisolering

  12/07 VIDEO: Den här väggen ska isoleras inifrån. Isoleraren ska visa hur man får bästa möjliga isolering.När du isolerar inomhus är det bra att ta på sig både en heltäckande engångsoverall och andningsskydd, samt se till att ...

 • Isolera mellanbjälklag

  12/07 VIDEO: Isolerar du golvet och bjälklaget upp till kallvinden minskar du värmeförbrukningen markant.I äldre hus som det här består vindsgolvet ofta av grova brädor. Under dem finns ett tomt utrymme ner till innertaket i rummet ...

 • Isolera med pappersull

  12/07 VIDEO: Papper, eller pappersull som det kallas, är ett alternativ till de mer traditionella mineralullsprodukterna.

 • Isolera rören – och spara pengar!

  Isolera rören – och spara pengar!

  12/07 VIDEO: Har du osiolerade rör går mycket av den dyrbara värmen till spillo. Det kan du undvika genom att isolera dina rör. Här visar vi hur.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss