Cookie- och Sekretesspolicy


Isolera mellanbjälklag

Isolerar du golvet och bjälklaget upp till kallvinden minskar du värmeförbrukningen markant. I äldre hus som det här består vindsgolvet ofta av grova brädor. Under dem finns ett tomt utrymme ner till innertaket i rummet nedanför.


Här är utrymmet knappt 20 cm och nu ska vi fylla det med isolering. Du behöver komma till i varje fack mellan golvbjälkarna. Här knackar isoleraren med hammaren på golvet. När ljudet från knackningarna låter stumt har du hittat en golvbjälke.

Dessa ligger alltid i flukt med takbjälkarna, så på den här vinden är de lätta att hitta. Vi använder en hålsåg på 70 mm för att såga upp ett hål. Du behöver borra hål med omkring 1,5 meters mellanrum. Då kan du vara säker på att isoleringen packas ordentligt.

Här borrar vi två hål. Notera att hantverkaren borrar så långt ut mot kanten som möjligt, för att isolering ska gå hela vägen ut till taket. På samma sätt letar vi rätt på nästa bjälke och borrar åter två hål.

Här använder vi en kortare och mindre stos, som är särskilt anpassad för att tilläggsisolera bjälklag. Den följer med när du hyr maskinen. Slangen dras in genom ett fönster och den bullrande maskinen står i trädgården.

Lufttryck respektive isolering styrs med respektive brytare. I det första hålet kan man spruta in rätt mycket isolering, så att det sprutas över till nästa hål. När du sprutar ska du komma ihåg att emellanåt spruta luft, utan isoleringsmaterial, så att isoleringen packas bättre.

Då blir den värmeisolerande effekten bättre. När maskinen går ner i varv tyder det på att det är tillräckligt med isolering i bjälklaget. Stosen flyttas nu över till nästa hål i det här facket som fylls, även det.

Samma metod används i resten av fälten, till dess hela bjälklaget är isolerat. Hålen täcks med små metallskivor som spikas fast. För att kontrollera arbetet bryter vi upp en golvplanka.

Som vi kan se ligger här 180 mm isolering perfekt packad. Du isolerar lätt vinden på ett vanligt bostadshus på en arbetsdag. Och du kn spara flera 1000 kronor om året.

Relaterade artiklar

 • Kontrollera lambdavärdet

  12/07 VIDEO: Isolering handlar oftast om att ju tjockare material, desto bättre isolerat är det. I verkligheten mäts isoleringsförmåga med det så kallade lambdavärdet, som anges i W/kvadratmeter.

 • Invändig tilläggsisolering

  12/07 VIDEO: Den här väggen ska isoleras inifrån. Isoleraren ska visa hur man får bästa möjliga isolering.När du isolerar inomhus är det bra att ta på sig både en heltäckande engångsoverall och andningsskydd, samt se till att ...

 • Skalmursisolering

  12/07 VIDEO: Om ditt hus inte är skalmursisolerat är det bara att sätta igång. Här finns mycket pengar att spara. Förutsättningen är självklart att väggarna består av skalmurar.

 • Isolera med pappersull

  12/07 VIDEO: Papper, eller pappersull som det kallas, är ett alternativ till de mer traditionella mineralullsprodukterna.

 • Isolera rören – och spara pengar!

  Isolera rören – och spara pengar!

  12/07 VIDEO: Har du osiolerade rör går mycket av den dyrbara värmen till spillo. Det kan du undvika genom att isolera dina rör. Här visar vi hur.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss